לצערנו הרב, אנו שומעים חדשות לבקרים על תאונות עבודה המתרחשות בעיקר בשל תנאי בטיחות לקויים בעבודה, כאשר התאונות השכיחות מתרחשות בעיקר בענף הבנייה. מה עושים במקרה של תאונת עבודה? למי פונים ואת מי צריך ליידע קודם? אם נפגעת במהלך העבודה, הבלאגן הבירוקרטי שמסביב, עלול רק לעכב את ההחלמה ולהוסיף דאגות. אנו כאן לעשות סדר בדברים ולהסביר איך להתנהל ולהצליח בתביעת תאונת עבודה.
מהי תאונת עבודה?
תאונת עבודה מוגדרת בחוק כאירוע חד פעמי, פתאומי ובלתי צפוי שהתרחש תוך כדי ועקב העבודה, בדרך מהעבודה לבית או מהבית לעבודה, ואשר כתוצאה ממנו נגרם לכם נזק פיזי או נפשי. חשוב לדעת שגם אירוע מוחי או אירוע לבבי יכולים להיות מוכרים כתאונת עבודה, אם נגרמו כתוצאה מאירוע חריג ויוצא דופן שאירע בסמיכות זמנים למועד האירוע המוחי או הלבבי. כלומר, לרוב האנשים אין את המודעות, כי ישנם מקרים בהם נפגענו, שלכאורה נראים לנו תמימים ואינם קשורים למקום העבודה שלנו, אך גם הם יכולים להיות מוכרים כתאונת עבודה שניתנים עליה פיצויים.
תביעת תאונת עבודה – את מי ניתן לתבוע?
כתשובה לשאלה הראשונה ששואל כל אדם שנפגע במסגרת תאונות עבודה מה מגיע לי ומה עושים, ניתן לענות שכל אדם או מתנדב בארגון מוכר, זכאי לקבלת דמי פגיעה במידה והוא אינו יכול יותר לעבוד עקב הפגיעה שספג בהקשר לעבודתו. יש לזכור שדמי פגיעה ישולמו עד ל- 13 שבועות ועד סכום מסוים שנקבע במוסד לביטוח לאומי (ועשוי להשתנות עם הזמן). מעבר לכך, ניתן לתבוע פיצויים נוספים במסגרת גמלת נכות מהעבודה. פירטנו עבורכם את מי ניתן לתבוע במקרה של תאונת עבודה:
1. תביעת חבות מעבידים – במידה ותאונת העבודה אירעה עקב רשלנות המעסיק, העובד שנפגע בתאונת עבודה יוכל להגיש תביעה כנגד חברת הביטוח המבטחת את מעסיקו בביטוח "חבות מעבידים". במקרה זה מוטל על העובד הנטל להוכיח כי רשלנות המעסיק גרמה לקרות הנזק.
2. תביעת ביטוח לאומי – על הנפגע בתאונת עבודה לפנות לביטוח לאומי על מנת שיכיר בפגיעה כתאונת עבודה. במקרה שהנפגע נעדר ממקום העבודה כתוצאה מהתאונה, הוא יהיה זכאי לדמי פגיעה, שמשמעם פיצוי על אובדן הכנסה ועד שלושה חודשים לכל היותר. בנוסף, אם נותרה לנפגע נכות כתוצאה מהתאונה, הוא יהיה זכאי לקצבת נכות או מענק, בהתאם לשיעור הנכות, שיקבע לו על ידי הוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי.
3. תביעת אובדן כושר עבודה – אם הנפגע בתאונת עבודה אינו עובד כתוצאה מהתאונה והוא מבוטח בקרן פנסיה או חברת ביטוח, ייתכן והוא יהיה זכאי לקבלת קצבה חודשית, כל עוד הוא אינו מסוגל לשוב לעבודה.
4. תביעת נכות מתאונה – אם נותרה לנפגע בתאונה עבודה נכות לצמיתות כתוצאה מהתאונה והוא מבוטח בפוליסת ביטוח הכוללת כיסוי ביטוחי של נכות מתאונה, ייתכן והוא יהיה זכאי לפיצוי חד פעמי, בהתאם לאחוזי הנכות והסכומים בפוליסת הביטוח, כאשר הפיצוי יכול להגיע לסכומים לא מבוטלים.
5. גורמים נוספים – אם התאונה היא תאונת דרכים בדרך לעבודה או בדרך ממנה, הנפגע יהיה זכאי לפיצוי מחברת ביטוח החובה של הרכב בו היה ואם הוא נפגע כהולך רגל, הוא יהיה זכאי לפיצוי מחברת ביטוח החובה של הרכב הפוגע. במקרה שבו התאונה אירעה כתוצאה מרשלנות בעל המקרקעין במקום התאונה, או כל גורם אחר, הנפגע יהיה זכאי לפיצוי גם מחברות הביטוח המבטחות אותם.
תביעת תאונת עבודה מול ביטוח לאומי
במקרה של פגיעה בעבודה, על המבוטח לפנות למוסד לביטוח לאומי על מנת שיכיר בפגיעה כתאונת עבודה ובהמשך, בתביעה לקביעת דרגת נכות לשם קבלת מענק או קצבה.
מה קובע חוק הביטוח הלאומי לגבי זכויות נפגעי עבודה?
כחלק מהשאלה תאונת עבודה מה מגיע לי ומה עושים יש לדעת שגם מי שתביעתו נדחתה, זכאי להגיש ערעור על כך למוסד לביטוח לאומי ולוועדת הדחיות עד כחצי שנה מיום קבלת התשובה. גם אם נפגעי תאונות העבודה נמצאו כמי שלא שילמו את דמי הביטוח הלאומי כחוק, הם יוכלו לזכות בתביעת הפיצויים מטעמי צדק בכפוף לתנאים שונים. בכל מקרה יוכל המוסד לביטוח לאומי לבקש פרטים רפואיים נוספים, מהעובד או המעסיק ולהשהות בשל כך את התשלום.
מהן ההטבות להם זכאי מי שנפגע בתאונת עבודה?
במקרה שהפגיעה של המבוטח הוכרה כתאונת עבודה על ידי פקיד התביעות, הוא זכאי:
- כיסוי לטיפול רפואי – בעקבות הפגיעה, כאשר לרוב הטיפול הרפואי מכוסה על ידי קופת החולים.
- דמי פגיעה – פיצוי על אובדן הכנסה בתקופה שלאחר הפגיעה וזאת לתקופה של עד 91 ימים מיום למחרת הפגיעה ובשיעור של 75% מההכנסה החייבת בדמי ביטוח בשלושת החודשים שקדמו למועד הפגיעה.
- קצבת נכות זמנית או צמיתה או מענק – אם נותרה נכות כתוצאה מהפגיעה ובהתאם לגובה הנכות ובלבד שהיא עולה על 9% וכפי שיקבע על ידי הוועדות הרפואיות.
מה עושים במקרה של דחיית התביעה?
במקרה שבו המוסד לביטוח לאומי, דחה את התביעה להכרה בפגיעה כתאונת עבודה, ניתן לפנות לוועדת תביעות בתוך 6 חודשים מיום קבלת החלטת פקיד התביעות ו/או לפנות בתביעה לבית הדין לעבודה וזאת בתוך שנה מיום קבלת החלטת פקיד התביעות.
האם ניתן לערער על החלטה בעניין הנכות הרפואית?
במקרה שבו הוועדה הרפואית מדרג ראשון, קבעה נכות שאינה תואמת את המצב הרפואי והתפקודי, ניתן לפנות לוועדה רפואית לעררים, בתוך 60 ימים ממועד קבלת ההחלטה. החלטת הוועדה הרפואית הנה סופית וניתן לערער עליה בשאלה משפטית בלבד בפני בית הדין לעבודה בתוך 60 ימים ממועד קבלת ההחלטה.
האם יש צורך לצרף לתביעת תאונת עבודה חוות דעת רפואיות?
במקרה של תאונת עבודה שהיא תאונת דרכים, אין צורך לצרף חוות דעת רפואיות, בית המשפט הוא זה שממנה מומחים רפואיים מטעמו לקביעת אחוזי הנכות, בהתאם לפגיעות שנגרמו לנפגע בתאונת דרכים. במקרה של תאונת עבודה, על נפגע שטוען לנכויות רפואיות בגין התאונה, חלה חובה לצרף לתביעה חוות דעת רפואיות מטעמו בהתאם לפגימות שנגרמו לו. למשל, אם הנזק שנגרם לו הוא אורתופדי, עליו לצרף חוות דעת אורתופדית מטעמו. אם נגרם לו נזק נפשי, עליו לצרף חוות דעת פסיכיאטרית ועוד.
חשיבות התיעוד בתביעת תאונת עבודה
בעת הגשת תביעת תאונת עבודה, חיוני לאסוף ראיות רבות ככל האפשר כדי לתמוך בתיק שלך. ראיות אלה יכולים להיות צילומים של זירת התאונה, הצהרות עדים וכל תיעוד רלוונטי אחר כגון דוחות בטיחות או דוחות תקריות. הגשת ראיות חזקות בעת התביעה בגין תאונת עבודה, יכולה להגדיל מאוד את הסיכויים להצלחת התביעה ולהבטיח שתקבל את הפיצוי המגיע לך. כמו כן, חשוב לנהל רישום מפורט של כל טיפול רפואי או שיקום שעוברים כתוצאה מהתאונה. תיעוד זה יכול לסייע ולהסביר את היקף הפציעות שלך ואת ההשפעה שהייתה להן על חייך, בכך לחזק עוד יותר את תביעתך.
מה סכום הפיצויים המגיעים לעובד נפגע עבודה מהביטוח הלאומי?
סכום הפיצויים המגיע לנפגע תאונת עבודה, נכון ליום כתיבת שורות אלו הוא 1,201 שקל ליום. למעשה, דמי הפיצויים מחושבים על פי נוסחת תשלום ועל סמך התשלום שנעשה לביטוח לאומי וגובה המשכורת בשלושת החודשים שקדמו לפגיעה, ועד כ-75% מהמשכורת. מי שלא עבד בשלושת החודשים שקדמו לאירוע, יידרש להציג מסמכים נוספים אשר יסבירו ממצא זה. לפיצויים אלה, ניתן להוסיף גם את העובדה שעל המעסיק נאסר להוריד את ימי המחלה המגיעים לעובד, אם הוא הגיש תביעה לביטוח לאומי, כך שהם יכולים לשמש אותו לסיוע נוסף.
טיפ זהב למיצוי זכויות מול ביטוח לאומי לאחר תאונת עבודה
הטיפ העיקרי שניתן לתת עבור מי ששואל לגבי תאונות עבודה מה עושים? הוא לגבי קבלת טיפול רפואי מיידי. יש לקבל טיפול רפואי ממוסד מוכר כמו בית חולים או קופת חולים מהר ככל האפשר. במהלך הטיפול יש להדגיש את הקשר בין התאונה לבין מקום העבודה או העיסוק. הדבר חשוב בעיקר לטפסים אותם ממלא הרופא לגבי סוג האירוע וסיפור המקרה. על העובד לקבל העתק מהטופס הממולא, וכן לדאוג שהמעסיק יחתום על טופס גם מצידו בו הוא כותב את פרטי המקרה, כפי שניתנו לו מהעובד ומאשר כי אכן התאונה התרחשה בעקבות תנאי העבודה או במהלכה.
אם הדבר אפשרי, במקביל לכתיבת הטפסים על ידי המטפל הראשי והמעסיק, יש לבדוק האם ניתן לגייס עוד עדים שונים אשר יוכלו לשמש כעדי מפתח בתיק, ולהוכיח את אמינות המקרה.
ליווי משפטי של עורך דין מומחה בתאונות עבודה
תביעות בגין תאונות עבודה הן תביעות מורכבות הדורשות ניסיון וידע משפטי רב, שכן במקרים רבים קיים קושי להוכיח רשלנות של המעסיק. במקרה של תאונת דרכים, לכאורה, העובדה שאין צורך להוכיח אשמה, הופכת את התביעה לפשוטה יותר, אולם ניהול הליך כזה ללא ניסיון וידע משפטי, מקטין בוודאות את הסיכוי לקבל פיצוי הולם בגין הנזקים שנגרמו לנפגע. בנוסף ההתנהלות מול ביטוח לאומי וכן הופעות בוועדות רפואיות של ביטוח לאומי, יכולות להיות מכשילות וכדאי להסתייע בליווי משפטי.
בשל כך, חשוב מאוד להיות מיוצג על ידי עורך דין מיומן ומקצועי, אשר מתמחה בתחום תאונות עבודה. מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין כבר בשלב הראשון ובסמוך לקרות התאונה. עורך דין מיומן ומקצועי ידע לבחון את המסמכים הרפואיים אשר מצויים בידי הנפגע, להדריך את הנפגע ולהעריך את הנזקים שנגרמו לו, יפנה את הנפגע לקבלת מסמכים רפואיים נוספים במידת הצורך ועוד. באמצעות נקיטת צעדים מקצועיים ומחושבים, עורך דין תאונות עבודה יוכל לסייע לנפגע לקבל את הפיצוי הגבוה ביותר בזמן הקצר ביותר.
למה אנחנו?
עורכות הדין רחל חדיד ועינב הלד, הנן עורכות דין וותיקות ובעלת ניסיון רב של כשני עשורים בתחום תביעות נזקי גוף בכלל ותאונות עבודה בפרט מול המוסד לביטוח לאומי. אנו מכירות היטב את כל סוגי התאונות, יודעות להתמודד באופן מקצועי ויסודי מול הטענות המועלות על ידי ביטוח לאומי וחברות הביטוח, לרבות ייצוג בבתי המשפט השונים, ומעניקות יחס אישי וצמוד ללקוחותיהם. הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו חדיד – הלד, המתמחה בתביעות תאונות עבודה, אנחנו כאן בשבילכם!