במציאות הכואבת של ישראל, עוד ועוד יחידים ומשפחות, מוצאים עצמם, שלא ברצונם, מצטרפים למעגל נפגעי האיבה, נפגעי הטרור ואף למשפחת השכול. עוד בשנת 1970, נחקק "חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה". חוק זה מבחין מי נחשב לנפגע פעולות איבה ומסדיר את הפיצויים והזכויות של הנפגעים. במאמר זה ננסה לעשות סדר עבורכם ונסביר, מי נחשב לנפגע פעולות איבה? מהם הפיצויים והתגמולים המגיעים בחוק לנפגעים? וכיצד לתבוע את ביטוח לאומי להכרה במלוא הזכויות של הנפגעים?
מה זה פעולות איבה?
פעולת איבה היא פגיעה מפעולה של כוחות אויב, פגיעה בשגגה מידי אדם עקב פעולות איבה של כוחות אויב, פגיעה מנשק שהיה מיועד לפעולת איבה ופגיעה ממעשה אלימות, שמטרתו פגיעה באדם בשל השתייכותו למוצא לאומי אתני הנובע מהסכסוך הישראלי ערבי (ולרבות: אירוע ירי, דקירה, דריסה, קסמים, טילים ועוד). כל אלה ובתנאי, שהרשות המאשרת, המתמנה על ידי שר הביטחון, מאשרת שהפגיעה היא פגיעת איבה. גם מחלה שהתפרצה בעקבות פעולת איבה כגון סוכרת, אירוע לבבי או מוחי ועוד יכולות להיות מוכרות כפגיעת איבה.
על מי חל החוק?
אזרח או תושב ישראל, שנפגע בפעולת איבה בישראל או מחוצה לה.
מהי דרישת הסף לקבלת פיצויים לנפגעי פעולות איבה?
לצערנו הרב, פיצויים לנפגעי פעולות איבה בישראל הינם מחויבי המציאות ובמיוחד בתקופה האחרונה. הפיצויים הללו נחוצים כדי לספק לנפגעים את היכולת להמשיך לחיות, להתקיים בכבוד ולהירפא בהדרגה. ישנם מסלולים שונים בהם יכולים אנשים שנפגעו (פיזית או רגשית) להגיש תביעת פיצויים, בין אם מדובר על המוסד לביטוח לאומי, רשות המיסים או משרד הביטחון. כדי שאפשר יהיה לזכות בתביעה, הדרישה המקדימה היא שהאירוע יוגדר כפעולת איבה על ידי הרשויות המוסמכות לכך.
מתי תוגש תביעת פיצויים לביטוח לאומי לפי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה (1970)?
חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה מסייע לאנשים אשר נפגעו מפעולות טרור שנעשו על רקע לאומני. הזכאים להגיש תביעת פיצויים בגין חוק זה הם מי שיכולים להוכיח כי הינם תושבי ישראל והם נפגעו בישראל או מחוצה לה. גם תושב חוץ יכול להגיש תביעה אם לא עברה שנה מפקיעת המועד להיותו תושב ואם עבד אצל מעסיק ישראלי. בכל מקרה התביעה מוגשת למוסד לביטוח לאומי, לאחר בדיקת האירוע והגדרתו כפעולת איבה.
מתי תוגש תביעת פיצויים למשרד הביטחון על פי חוק הנכים?
תביעת פיצויים לנפגעי פעולות איבה תוגש למשרד הביטחון על פי חוק הנכים משרד הביטחון וכל עוד התרחש האירוע בזמן השירות הצבאי של החייל או עובד משרד הביטחון. הזכאים להגיש תביעה למשרד הביטחון הם חיילים, שוטרים, מי ששירת בכיתת כוננות, עובדי משרד הביטחון ושירות הביטחון הכללי. כמובן, שהפיצוי ייקבע על פי דרגת החומרה של הפציעה, ולאחר שעבר התובע הערכה של הוועדה הרפואית. אולם הפגיעה המוכרת תוכל להתבטא באופן פיסי או נפשי, ובין שהיא זמנית או קבועה.
כיצד אזרחים יכולים לקבל הכרה כנפגעי איבה בעקבות אירועי אוקטובר 2023?
כאמור, כדי שאזרחים יוכלו לזכות או לתבוע פיצויים לנפגעי פעולות איבה, על המדינה והרשויות הרלוונטיות להכיר באירוע שהתרחש כפעולת איבה. באופן ספציפי, באירועי אוקטובר 2023, הגדירה המדינה את המיקומים הגיאוגרפיים המדויקים בהם התרחשו אותם אירועי טרור, כך שסביר להניח שהרשויות כבר יפנו ביוזמתם אל האזרחים. בכל מקרה שישנה שאלה בנושא זה, ניתן לפנות באופן ישיר לקו החירום שמנהל המוסד לביטוח לאומי כדי לברר על פרטי הנושא. בדרך כלל, התביעות בזמן מלחמה נידונות ומטופלות באופן מהיר יותר בהשוואה לתביעות שנעשות בימים רגילים, עם זאת, נראה שעדיין תידרשו להמתין פרק זמן מסוים עד לקבלת התשלום.
איך חייל שנפגע במלחמת חרבות ברזל 2023 יכול לקבל פיצויים?
כל חייל שנפגע במהלך שירותו הצבאי יכול וזכאי להגיש תביעה למשרד הביטחון להכרה בנכותו או פגיעתו להמשך תשלום פיצויים. בדרך כלל, תביעה זו וההכרה בה לוקחים זמן ניכר, אולם בעקבות מלחמת חרבות ברזל ומצב החירום בו המדינה שרויה, הן ההכרה והן הפיצויים ייעשו באופן מהיר יותר וללא דחיות רבות, לפחות הפיצוי הראשוני. יש לקחת בחשבון שהתנאים ודרכי הפתרון השונים משתנים באופן תדיר, כך שבכל מקרה יש לברר תחילה לגבי המצב הספציפי ודרך המענה. התביעה למשרד הביטחון דומה במהותה לתביעה המוגשת למוסד לביטוח לאומי, מלבד הגורם המשלם וזהות התובע.
פיצויים לנפגעי פעולות איבה עם פגיעות נפשיות
מלחמה בכלל, ומלחמת חרבות ברזל בפרט, גובה פצועים ופגועים רבים גם בנפש. לא תמיד ניתן לראות את הפגיעה באופן פיסי או מיידי. פגיעות נפש, עלולות להיות קשות וחמורות לא פחות ולהתבטא לאחר טווח זמן מסוים ובמרחק מהאירוע שהתרחש. גם פגועי נפש, עשויים לדרוש פיצויים בגין אירוע הטרור שהתרחש, כדי שהם יוכלו לממן את ההוצאות הרפואיות המוטלות עליהם ויוכלו להמשיך בקיום היום יומי. גם במקרה זה, עשויות הרשויות לפנות לאנשים המתאימים לקבלת פיצויים עוד לפני פנייתם, אולם אין לסמוך תמיד על הפניה היזומה, ויש להגיש מבעוד מועד תביעה, כדי שהיא תטופל באופן היעיל ביותר.
באילו מקרים כדאי לפנות לסיוע משפטי במיצוי הזכויות לנפגעי איבה?
פיצויים לנפגעי פעולות איבה ניתנים לאחר הגדרת האירוע כפעולת איבה. הגדרה זו צריכה להינתן על ידי המדינה והרשויות הרלוונטיות. תביעת הפיצויים עשויה להיות מוגשת לביטוח לאומי, משרד הביטחון או רשות המיסים. סביר להניח שהרשויות יפנו ביוזמתן לאזרחים הזכאים, אולם כדי למצות את כלל הזכויות המגיעות לכם, כדאי ומומלץ לפנות לסיוע של עו"ד ביטוח לאומי או עו"ד משרד הביטחון, המנוסים בתחום זה ומכירים את החוק והתקנות המשתנות.
נפגעי פעולות איבה מול ביטוח לאומי
כאמור, חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה משנת 1970 מסדיר את ענין הפיצויים לנפגעים. לכן, נדרש להגיש תביעה אל מול ביטוח לאומי על מנת שהמדינה תכיר בתובע כנפגע פעולות איבה.
מה עלי לעשות אם נפגעתי בפעולת איבה?
במקרה שאדם נפגע בפעולת איבה, עליו:
- להגיש הודעה על פגיעה ותביעה להכרה כנפגע בפעולות איבה לביטוח הלאומי.
- לאחר קבלת אישור ההכרה על ידי הרשות המאשרת, אם האדם אינו מסוגל לעבוד כתוצאה מהפגיעה עליו להגיש תביעה לתגמול רפואי.
- בתום התקופה בה ניתן תגמול רפואי עליו להגיש תביעה לקביעת דרגת נכות.
- כל הסעיפים הנ"ל יש לדרוש אותם בתוך 12 חודשים מפגיעת האיבה.
זכויות ותגמולים של נפגעי פעולות איבה
במקרה שהפגיעה של המבוטח הוכרה כפגיעת איבה, הוא זכאי:
- סיוע בטיפול הרפואי – הן כנפגע חרדה במרכזים מיוחדים ומרפאות לבריאות הנפש והן בכל ההוצאות הרפואיות הקשורות לפגיעה, באמצעות שירותים רפואיים מוסמכים של המדינה.
- תגמול מיוחד בתקופת הטיפול הרפואי – פיצוי על אובדן הכנסה, אם עקב הפגיעה המבוטח אינו יכול לעבוד ונמצא בטיפולים רפואיים וזאת עד 9 חודשים מיום הפגיעה וגובה התגמול הנו בהתאם לממוצע הכנסתו של המבוטח בשלושת החודשים שקדמו לפגיעה, כאשר גם מי שלא עבד לפני הפגיעה או ילדים מעל גיל 14 זכאים לתגמול מיוחד.
- תגמול נכות או מענק – אם נותרה נכות כתוצאה מהפגיעה ובהתאם לגובה הנכות ולא פחות מ- 10% וכפי שיקבע על ידי הוועדות הרפואיות.
ביטוח לאומי – דחיית התביעה של נפגעי פעולות איבה
כמו בכל ענין משפטי, המוסד לביטוח לאומי תפקידו לחקור ולצערנו, גם לערום קשיים על הדורשים את זכויותיהם. במקרים רבים דוחה הביטוח לאומי את התביעה להכרה כנפגעים מפעולות איבה וטרור.
מה עושים במקרה של דחיית התביעה?
במקרה שבו המוסד לביטוח לאומי, דחה את התביעה להכרה בפגיעה כפגיעת איבה, ניתן לפנות לבית משפט המחוזי בתל אביב בשבתו כוועדת עררים, בתוך 60 ימים מיום קבלת ההודעה על החלטת הרשות.
האם ניתן לערער על החלטה בעניין הנכות הרפואית?
במקרה שבו הוועדה הרפואית מדרג ראשון, קבעה נכות שאינה תואמת את המצב הרפואי והתפקודי, ניתן לפנות לוועדה רפואית לעררים, בתוך 60 ימים ממועד קבלת ההחלטה. החלטת הוועדה הרפואית הנה סופית וניתן לערער עליה בשאלה משפטית בלבד בפני בית הדין לעבודה בתוך 60 ימים ממועד קבלת ההחלטה.
מדוע מומלץ לפנות לייצוג על ידי עורך דין נפגעי איבה?
אופן הגשת התביעה וצירוף המסמכים הרלוונטיים, הנו מהותי ביותר וההליך כולל הופעה בוועדות רפואיות של ביטוח לאומי והתנהלות מול ביטוח לאומי ולפיכך מומלץ מאוד! להסתייע בעורך דין נפגעי איבה, בעל ניסיון מוכח והבקיא בחוק הביטוח הלאומי ובתקנות הביטוח הלאומי.
למה אנחנו?
אנו עורכות דין וותיקות ובעלות ניסיון רב של כ-20 שנים בתחום הביטוח הלאומי. אנו בקיאות בפן הרפואי ומתייעצות עם מומחים רפואיים בתחומים שונים. אנו בעלות ידע מקצועי ומשפטי ומכירות היטב את כל החוקים והתקנות הרלוונטיות. אנו יודעות להתמודד באופן מקצועי ויסודי מול הטענות המועלות על ידי הביטוח הלאומי בעת דחייתו את תביעות המבוטחים ואנו מלוות את הלקוח באופן אישי וצמוד, החל מהשלב הראשוני ועד לקבלת ומיצוי מלוא הזכויות המגיעות לו מהמוסד לביטוח לאומי, ולרבות בוועדות הרפואיות, וועדות ערר ובבית הדין לעבודה.
הנכם מוזמנים לפנות אל משרד עורכות הדין לביטוח לאומי חדיד-הלד , אנחנו כאן בשבילכם!