משמעותו של חוק הנכים תגמולים ושיקום, גם על פי התיקון שנעשה בו בשנת 2017, הוא שהעוסקים בשירות חובה וקבע (שוטרים, סוהרים ועובדי משרד הביטחון) יכולים לבקש הכרה בנכותם ולזכות בהכרה כנכי צה"ל, לאחר שהוכיחו שנכותם נובעת או התרחשה במהלך השירות כחלק מפעילות צבאית זו או אחרת. חוק זה משנה את הקריטריונים להכרה וההתייחסות לנכויות ומוגבלויות שנגרמו במהלך השירות הצבאי או הביטחוני.
על הצעת חוק הנכים תגמולים ושיקום / תיקון חוק הנכים
החל משנת 2017, נעשה תיקון בנבכי חוק הנכים תגמולים ושיקום כדי למקד ולדייק את המקרים בגינם ניתן לתבוע. אם בעבר, ניתנה הזכות להכרה לחייל או עובד ביטחון שאיבד את היכולת לביצוע פעולות שונות, בין אם מבחינה פיזית או רגשית, עקב פגיעה שנגרמה במהלך השירות, כיום, לאחר התיקון אנשי קבע או משרתים זכאים לתבוע את משרד הביטחון רק כאשר הנזק שנגרם התרחש במהלך פעילות מבצעית, הדרכה לפעילות כזו או בנסיבות ייחודיות הקשורות לשירות הספציפי. כתוצאה מכך, אנשים שנפגעו באירועים לא מבצעיים, כגון תאונות בימי ספורט, נפילה, תאונת דרכים (גם אם היא התרחשה בדרך למקום העבודה או בחזרה ממנו) ועוד, אינם זכאים להטבות והכרה בנכותם או מוגבלותם.
האפשרות להגשת תביעה לפי חוק הנכים תגמולים ושיקום בגין מחלה
תביעה לגבי הכרה בנכות או מוגבלות יכולה להיעשות גם עקב מחלות. אולם, תיקון חוק הנכים לגבי תביעות נגד משרד הביטחון קובע שניתן להגיש תביעה רק כנגד מחלות הרשומות ברשימה מוגדרת בחוק. כמו כן, על המחלה להתבטא ולהיות קשורה באירוע ייחודי שהתרחש במהלך השירות הצבאי. על התובע לפרט את אופיו, מהותו ונסיבותיו של המקרה בגינו הוא חלה. מחלות כרוניות, שאינן קשורות בקשר הדוק עם השירות, כמו סוכרת, דלקות פרקים, פסוריאזיס או מצבים אורטופדיים ניווניים, לא יוכרו כחלק מהחוק. עדיין ניתן לתבוע בגין מחלות אלו ואחרות בהתאם לכתוב על פי חוק הנכים ולנסות לקבל את הפיצויים מהמגיעים בגינן.
כיצד מתבצעת על פי חוק הנכים קביעת דרגת נכות?
חוק הנכים תגמולים ושיקום הינו מקיף וכולל פגיעות גופניות שונות שעלולות להיווצר במהלך השירות הצבאי, ומסווג אותן לפי חומרתן. כדי שאדם יוכל לדעת כמה אחוזי נכות יוכרו לו, עליו לעבור הערכה רפואית המתבצעת על ידי הוועדה הרפואית של משרד הביטחון, להבדיל מהתהליך של המוסד לביטוח לאומי שנעשה במקרים אחרים. הוועדה הרפואית במסגרת תפקידה, תקבע ותדרג את אחוזי הנכות על פי מספר קריטריונים וכן תקבע את תחילתה של הנכות, על פי תאריך ומועד התחלת הפגיעה. לרשות הוועדה יכולים לעמוד חוות דעת שונות של מומחים רפואיים מהתחום, צילומים והדמיות שנעשו לתובע וכל דוח רפואי אחר המפרט את מצבו הנוכחי והעתידי של התובע.
מה השיקולים לקביעת אחוזי הנכות על פי החוק הנכים?
דרגות הנכות יכולות להיקבע באופן תמידי או זמני. יתרה מזאת, הוועדה תוכל להפעיל שיקול דעת בקשר לקביעת אחוזי הנכות העתידיים כך שהיא עשויה לקבוע שיעורי נכות באחוז מסוים לתקופה מסוימת ולהתאים את אחוזי הנכות (יותר או פחות) לתקופות העתידיות בהתאם לנסיבות מיוחדות וספציפיות. מנגנון זה מאפשר לזכאים ליהנות מהטבות וכיסוי ביטוחי גם במקרה של החמרת הנכות, ללא תלות במועד הגשת התביעה. עם זאת, במידה והוועדה סבורה שתחול הקלה במצבו הרפואי של התובע, היא תבטא זאת בהורדת פרק הזמן בה הוא יהיה זכאי לתגמולים. ראוי לציין כי התהליך שנעשה במשרד הביטחון נחשב לקל ונגיש יותר בהשוואה להליך המקביל לו, במוסד לביטוח לאומי.
הגשת בקשה לזכאות על פי חוק הנכים תגמולים ושיקום
כדי ליזום בקשה לפיצוי, ניתן לפנות לסיוע משפטי של עו"ד משרד הביטחון. עורך דין, המנוסה בתחום זה, יבחן את נתוני התביעה וידאג שהלקוח שלו, יופיע ויוצג בפני ועדה רפואית המייצגת את משרד הביטחון. ועדה זו, כאמור, מחזיקה בסמכות לקבוע את ההחלטה הסופית בדבר קבלת התביעה או דחייתה. בדומה לתביעות אחרות, גם בנושא זה ניתן לתבוע באופן עצמאי, ללא סיוע של עורך דין, אולם ישנה חשיבות לייצוג מקצועי, הן מבחינת הניסיון וההבנה שעורך הדין מביא עימו והן מבחינת ההחלטה הסופית וגובה הפיצויים והתגמולים שיוחלטו.
כיצד להגיש ערער על החלטת הועדה?
יתרה מכך, אם התובע יהיה מעוניין לערער על החלטת הוועדה, הוא יוכל שוב להסתייע בעורך הדין, כדי לבצע הערכה מחודשת ומקיפה של כל היבטי התביעה. במקרה זה, ישנו יתרון לעורך הדין אשר ייצג מלכתחילה את המקרה, מכיוון שהוא כבר מכיר ומבין את התיק, על רבדיו השונים והמורכבים. את הערעור יש להגיש עד כ-30 יום מיום קבלת תשובת הוועדה. יש לקחת בחשבון, עוד לפני הגשת הערעור, שמשמעות הערעור עשויה להניב תוצאה טובה יותר אך גם גרועה יותר, כך שוועדת הערר אשר דנה בתביעה, תהיה רשאית לתת החלטה עם אחוזי נכות נמוכים או גבוהים יותר מאלה שניתנו בקביעה הראשונית. מכיוון שהוועדה פותחת את התיק ודנה בפרטיו בשנית, יש לחשוב היטב לפני ההגשה, כדי לא לאבד את האחוז היחסי של הפיצויים שכבר קיבלתם.
לסיכום: מהן האפשרויות להגשת תביעה?
חוק הנכים תגמולים ושיקום נועד כדי לתת תגמול ופיצוי עבור מי שהוכר כנכה או בעל מוגבלות מסוימת בשל שירותו הצבאי או הביטחוני. בדרך כלל פיצויים אלה ישמשו לתשלום על ההוצאות הרפואיות הפוטנציאליות או לשם תמיכה בקיום היומיומי של הנפגע. אמנם ניתן להגיש תביעה זו באופן עצמאי, אולם כדי למצות את כלל הזכויות המגיעות לכם, כדאי ומומלץ לפנות לסיוע של עו"ד משרד הביטחון. רק באמצעות סיוע משפטי מקצועי, תוכלו להיות בטוחים שהוועדה התייחסה וקראה את כלל הנתונים בתיק והחלטתה תתאים ותענה על צרכיכם הרפואיים המדויקים.
זקוקים לסיוע במימוש זכויותיכם לפי חוק הנכים תגמולים ושיקום? משרד עו"ד חדיד הלד כאן כדי לסייע. צרו עמנו קשר כעת לייעוץ ראשוני ללא התחייבות.