עובדים שכירים או עובדים עצמאיים יכולים להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי, על מנת לקבל קצבת נכות בגין פגיעה או חבלה שאירעו להם במסגרת תאונת עבודה. על מנת לקבל את הקצבה, על העובד שנפגע לעבור ועדה רפואית שתקבע את אחוזי הנכות ואת התגמול בהתאם להיקף הפגיעה, אך ישנה אפשרות לקבל פיצוי גבוה יותר באמצעות יישום תקנה 15 ביטוח לאומי. במאמר זה נסביר מהי אותה תקנה וכיצד היא משפיעה על גובה התגמול והפיצוי לעובד.
מהם התנאים להפעלת תקנה 15 ובאיזה שיעור?
התקנה מתייחסת למצב בו הנכות שנותרה לנפגע משפיעה על תפקודו, במסגרתה נבחנות שתי חלופות : מקצוע וגיל.
הפעלת תקנה 15 בגין מקצוע:
נפגעי עבודה המבקשים לתבוע את המוסד לביטוח לאומי בגין ירידה בהכנסותיהם כתוצאה מהפגיעה בעבודה, צריכים להוכיח את התקיימותם של שני התנאים הבאים:
- הנפגע אינו מסוגל לחזור לעבודתו או לעיסוקו לפני הפגיעה – בתנאי זה בודקים את היקף העבודה, שעות העבודה, שעות נוספות, נסיעות, הפעולות הכרוכות בביצוע העבודה ועוד.
- הנכות גרמה לירידה בהכנסות הנפגע והירידה היא קבועה ולא לזמן מוגבל – על מנת שתנאי זה יתקיים צריכה להיות ירידה בהכנסות של 20% ומעלה ביחד להכנסותיו של הנפגע לפני הפגיעה בעבודה.
כיצד נבדקת הירידה בהכנסות לצורך הפעלת תקנה 15 ביטוח לאומי?
אצל עובד שכיר, פקיד התביעות של הביטוח הלאומי שמטפל בתביעה של הנפגע, יפנה לתובע ומבקש ממנו להמציא פרטי שכר שהמעסיק נדרש למלא ולחתום. לחילופין, ניתן לצרף תלושי שכר.
אצל עובד עצמאי, פקיד התביעות יערוך השוואה בין נתוני המחזור של העסק בשלושת החודשים שקדמו לפגיעה בעבודה, לבין נתוני המחזור של העסק בשלושת החודשים שקדמו לקביעת הנכות הרפואית הצמיתה על ידי הועדה הרפואית. לצורך כך, העובד ידרש להעביר דו"חות מע"מ עבור רבע השנה שקדמה לתביעה ורבע השנה שקדמה למועד הוועדה הרפואית שקבעה את הנכות הרפואית הצמיתה. בנוסף, וכדי להתחשב בשינויים שקרו או למזער השפעות שנובעות משינויים עונתיים וכד', העובד יתבקש להעביר גם דו"חות מע"מ או דו"חות שומה עבור 12 חודשים שקדמו לפגיעה ו-12 חודשים שקדמו לוועדה.
הפעלת תקנה 15 בגין גיל:
הוועדה הרפואית בוחנת את השפעת גילו של הנפגע בעבודה על האפשרות להשיג עבודה ולעשות הסבת מקצוע. למשל, אם מדובר בתלמיד שעבד בעבודה מזדמנת בחופשת הקיץ, והנכות שנגרמה לו היא קשה ומונעת ממנו להמשיך ללמוד או לעבוד בסוגי עבודות מסוימות בעתיד. או למשל נגר כבן 60, אשר נפצע בידו הדומיננטית ואינו מסוגל לעבוד יותר כנגר, יתקשה מאוד להשתלב במעגל העבודה ולכן הפעלת תקנה 15 תיעשה גם לגבי המקצוע וגם לגבי הגיל.
מהו התהליך בהפעלת תקנה 15 ביטוח לאומי?
שלב א': קביעת דרגת נכות יציבה על ידי הוועדה הרפואית
הוועדה הרפואית שקובעת את דרגת הנכות היציבה של הנפגע בעבודה, חייבת לשקול הפעלת תקנה 15 ולציין זאת בפרוטוקול הוועדה הרפואית. במקרה בו נקבעה לנפגע נכות יציבה בשיעור 20% ומעלה, או דרגת נכות פחותה מ-20%, והוועדה הרפואית מבקשת להתייעץ עם וועדת הרשות, היא תעביר את התיק להתייעצות וועדת הרשות בציון הנכות הרפואית בלבד, וללא חוות דעת הוועדה לעניין הפעלת תקנה 15.
במקרה זה מזכיר הוועדה ישלח הודעה לנפגע ובה יעדכן כי הדיון בוועדה טרם הסתיים והוא הועבר לדיון וועדת רשות לצורך בחינת הפעלת תקנה 15. מזכיר הוועדות יעביר את התיק לפקיד התביעות, אשר יערוך בירור לעניין חזרתו של הנפגע לעבודה, יבדוק אם יש בתיק נתוני שכר ואם יש ירידה בהכנסות, יעביר את התיק לוועדת רשות בצירוף ממצאי הבירור שערך.
שלב ב': דיון בוועדת רשות
ועדת הרשות מורכבת מפקיד שיקום, רופא מוסמך ועובד הביטוח הלאומי שמונה על ידי מנהל אגף ביטוח נפגעי עבודה. ועדת הרשות בוחנת את המסמכים ויכולה להזמין את התובע להעיד בפניה. לאחר שנתנה את ההחלטה שלה לוועדה הרפואית, יוכלו האחרונים להגדיל את שיעור הנכות שנקבע בהתאם לספר המבחנים ברבע, שליש או מחצית, זאת בהתאם להשפעת כושרו של הנפגע לעבוד.
חשוב לדעת כי תקנה 15 חלה על דרגת נכות יציבה בלבד, היא לוקחת בחשבון מקצוע וגיל ובנוסף, חלה הגבלה האומרת כי במידה ונקבעת לתובע דרגת נכות הנמוכה משיעור של 20%, חברי הוועדה הרפואית לא יוכלו להגדיל את הנכות ליותר מ – 19%. במידה ונקבעת לתובע דרגת נכות המקנה קצבה, ניתן להגדיל את דרגת הנכות עד 100%.
למה צריך עורך דין להפעלת תקנה 15 ביטוח לאומי ?
עורכות הדין רחל חדיד ועינב הלד, הינן עורכות דין וותיקות ובעלת ניסיון רב של כשני עשורים בתביעות נפגעי עבודה מול המוסד לביטוח לאומי. הן בקיאות בפסיקה ובחוקים הרלוונטיים וייצוג תובעים, כך שהן יודעות למקסם את הפעלת תקנה 15 ביטוח לאומי, ושיעור הנכות הניתן לתובע הינו גדול יותר וכך גם התגמול גבוה יותר.
בנוסף, יודעות עורכות הדין חדיד הלד כיצד להשיב באופן מקצועי ויסודי לטענות המועלות על ידי הביטוח הלאומי בעת דחיית תביעות כאלה ואחרות. לאורך כל הדרך יעניקו לכם עורכות הדין רחל חדיד ועינב הלד יחס אישי וליווי צמוד.