תביעת נכות כללית בגין מחלות גנטיות היא נושא חשוב עבור משפחות המתמודדות עם אתגרים בריאותיים מורכבים. מחלות אלה נגרמות עכב שינויים בחומר הגנטי והן עלולות להשפיע משמעותית על איכות חייו של החולה ושל בני המשפחה המטפלים בו. במאמר זה נסביר מהן מחלות גנטיות, מהי תביעת נכות כללית ואיך היא מתנהלת.
מה זו מחלה גנטית?
מחלה גנטית היא מחלה הנגרמת בגלל שינוי בחומר התורשתי. בין המחלות הגנטיות המוכרות שבגינן אפשר להגיש תביעה בביטוח הלאומי:
- תסמונת האיקס השביר ( fragile X syndrome )
- תסמונת בלום
- סיסטיק פיברוזיס ( CF )
- קדחת ים תיכונית
- ליקוי שמיעה תורשתי
- ניוון שרירים מסוג נמלין
- ניוון שרירים על שם דושן
- ועוד
מי זכאי להגיש תביעה לנכות כללית?
כאשר מחלה גנטית פוגעת ביכולת התפקוד של האדם באופן משמעותי, יש מקום לשקול הגשת תביעת נכות כללית לביטוח הלאומי. על מנת להגיש את התביעה צריך לעמוד ב- 2 תנאים מקדימים:
- גיל ותושבות – כל תושב ישראל מעל גיל 18 שעדיין לא הגיע לגיל פרישה יוכל להגיש תביעה.
- הכנסות מעבודה – ניתן להגיש תביעת נכות כללית בגין מחלות גנטיות אם החולה לא עבד במשך 90 ימים רצופים במהלך 15 החודשים שקדמו להגשת התביעה או ששכרו כעצמאי או כשכיר היה נמוך מ- 7,991 ₪ ( נכון ל – 1.1.2025 ).
מה כולל תהליך הגשת התביעה?
תהליך הגשת התביעה מול ביטוח הלאומי הוא תהליך מורכב שלפעמים יכול להיות גם תהליך מתיש, לכן מוטב להתייעץ עם עורך דין ביטוח לאומי או עם עורך דין מימוש זכויות רפואיות לפני שמגישים את הטפסים.
עורך דין כזה יכול לעזור לכם לנסח טוב יותר את כתב התביעה, למצוא רופאים מתאימים שיכתבו חוות דעת רפואית ואף לייצג אתכם מול הביטוח הלאומי.
תהליך התביעה מתנהל באופן הבא:
תחילה יש לאסוף העתקים מהתיק הרפואי. מומלץ לצרף כל מסמך רפואי שמעיד על מצב הבריאותי והנפשי של החולה. חשוב לציין סיכומי מחלה, סיכומי אשפוז, חוות דעת רפואית, תרופות קבועות וכדומה.
אחרי שכל הטפסים מוכנים יש להגיש אותם בצירוף טופס תביעה לפקיד התביעות בביטוח הלאומי בסניף הקרוב לביתכם. הוא יעיין במסמכים ויחליט האם יש קשר ישיר בין המחלה ובין המצב התפקודי של החולה. במידה והוא יקבל את התביעה, היא תועבר לדיון בפני הוועדה הרפואית. במידה והוא דחה את התביעה, ניתן לחולה אפשרות לערער על הדחייה ולהגיש את התביעה בשנית.
לאחר אישור התביעה החולה יתבקש להתייצב בפני ועדה רפואית. הם יבחנו את המסמכים ויחליטו האם לאשר את התביעה, לשלוח את החולה לבצע בדיקות נוספות או לדחות אותה.
בתום הוועדה יקבע שיעור הנכות ודרגת אי כושר ההשתכרות של החולה. רק אם הוכר על פי שני התנאים הבאים יהיה זכאי למלגה ו/ או הטבות נוספות:
- הוכר כבעל נכותבשיעור של 60% לפחות או בשיעור של 40% לפחות במידה ונקבע לו נכות בשיעור של 25% לפחות בגין ליקויים רפואיים אחרים.
- הוכר כבעל דרגת אי-כושר השתכרות באחד מהשיעורים הבאים: 60%, 65%, 74% או 100%.
מה מקבלים בתביעה של ביטוח לאומי?
כאשר התביעה מוגשת עבור אדם מעל גיל 18 הוא יהיה זכאי לקצבה חודשית בהתאם לשיעור הנכות שנקבעה לו:
דרגת אי כושר | גובה הקצבה החודשית |
דרגה מלאה (100% או 75%) | 4,291₪ |
דרגה חלקית בשיעור 74% | 2,925 ₪ |
דרגה חלקית בשיעור 65% | 2,636₪ |
דרגה חלקית בשיעור 60% | 2,476 ₪ |
בנוסף, בהתאם לחומרת מצבו של החולה יתכן והוא יהיה זכאי גם ל:
- קצבת ניידות הכוללת מימון רכישת רכב פרטי או רכב עם אבזור מיוחד, תשלום מופחת של אגרת הרישוי, זכאות לתו נכה או סימון חניית נכים בסמוך לבית.
-
- החזר הוצאות על אבזור מיוחד
- סיוע במימון תרופות וטיפולים רפואיים.
- הטבות בתשלום מיסים ופטור ( חלקי או מלא ) מארנונה.
- הנחות בתשלומי חשמל ומים.
- סיוע בשיקום מקצועי.
למה לבחור בנו?
כעורכות דין בעלות 20 שנות ידע וניסיון בניהול תביעות מול המוסד לביטוח לאומי, אנחנו מכירות את נהלי העבודה של הוועדה הרפואית ויכולות להגיש סיוע והדרכה בעת הגשת תביעה לביטוח הלאומי. נשמח להעניק לכם ייעוץ ראשוני ללא התחייבות, לבחון את המקרה שלכם ולבנות אסטרטגיה משפטית מנצחת.
טיפ זהב
במקרים רבים המסמכים המעידים על המצב הבריאותי של החולה לא מצליחים לתאר נאמנה את ההתמודדות שלו עם המחלה בביצוע פעולות יום יומיות פשוטות. לכן, מומלץ לתעד כל פרט הקשור למצב הרפואי והתפקודי של החולה באמצעות ניהול יומן כאב יומי המתעד את הקושי לבצע פעולות יומיומיות ואם ניתן גם לצלם או להסריט את החולה.
תיעוד מפורט יכול להכריע את הכף בין קבלת התביעה ובין דחייה שלה. מסמכים אלה מספקים ראיות אובייקטיביות התומכות בטענותיך ומחזקות את עמדתך בפני הוועדות הרפואיות והמשפטיות.
לסיכום
ההתמודדות עם מחלה גנטית אינה פשוטה. על מנת להקל ולו במעט על ההתנהלות היומיומית ניתן להגיש תביעה לנכות ככלית בגין מחלות גנטיות למוסד לביטוח הלאומי ולקבל הטבות והקלות שונות. לפרטים נוספים על מחלות גנטיות ותביעה בביטוח הלאומי, צרו קשר עם משרדנו 077-804-3590