תושב ישראל הנמצא בישראל מגיל 3 ועד גיל פרישה, יכול להיות זכאי לקצבת ניידות ולהטבות הנלוות לה, באם וועדה רפואית של משרד הבריאות, קבעה לו אחוזי מוגבלות בניידות עקב ליקוי ברגליו ובהתאם לרשימה של ליקויים. אך מהם הליקויים בגינם מוענקת קצבת הניידות? ומהם ההטבות והתגמולים לפי שיעור אחוזי המוגבלות? מיד נסביר הכל.
מי יכול הגיש בקשה לקבלת קצבה ניידות בביטוח הלאומי?
החוק מבחין בין זכאות לקצבה ניידת עבור מי שיש בבעלותו רכב ובין מי שמוגדר כחסר רכב והוא עונה על התנאים הבאים:
- תנאים להגשת קבצת ניידות לבעלי רכב –
- הרכב נרכש ללא הלוואה ועל רישיון הרכב מופיע שמו של המוגבל בניידות, שמם של הורי קטין המוגבל בניידות או שמו של אפוטרופוס או בן/ת זוג של המוגבל בניידות.
- הרכב נרכש עם הלוואה עומדת ועל רישיון הרכב מופיע שמו של המוגבל בניידות.
- הרכב נרכש בליסינג תפעולי והוא רשום על שמו של המוגבל בניידות או שהוא רשום על שם בת או בן הזוג. לסעיף זה קיימים תנאים נוספים, לבירור נוסף צרו קשר עם משרדנו.
- הרכב נרכש בליסינג מימוני על ידי המוגבל בניידות בהתאם להסכם הניידות ובתנאי שהעביר חוזה רכישה מול חברת הליסינג.
- תנאים להגשת קצבת ניידות עבור מוגבל בניידות שאין ברשותו או בבעלותו רכב –
מוגבל חסר רכב יוכל להגיש תביעה במידה וענה על כל התנאים באחד מהסעיפים האלה:
- למוגבל בניידות מלאו לו 18 שנים, נקבעה לו מוגבלות בניידות בשיעור של 80% לפחות והוא משתכר אך אינו נכה לפי חוק הביטוח הלאומי.
- למוגבל בניידות מלאו לו 18 שנים, הוא מקבל קצבה לשירותים מיוחדים ונקבעה לו מוגבלות בניידות בשיעור 100% או שוועדה רפואית קבעה שהוא זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו.
- הוא מקבל קצבה לילד נכה ונקבעה לו מוגבלות בניידות בשיעור 80% לפחות, או שוועדה רפואית קבעה שהוא זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו.
- הוא בוגר שנקבעה לו מוגבלות בניידות בשיעור 100%, או קטין שנקבעה לו מוגבלות בניידות בשיעור 80% לפחות, או מוגבל בניידות שוועדה רפואית קבעה שהוא זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו. לסעיף זה קיימים תנאים נוספים, לבירור נוסף צרו קשר עם משרדנו.
מהי רשימת הליקויים המקנים זכאות לקצבת ניידות?
רשימת הליקויים המקנים זכאות לקצבת ניידות כוללת:
- שיתוקים
- קטיעות
- קשיונות
- נקיעות
- מפרקים מדומים
- הגבלת כושר תנועה
- קיצור גפה
- אי ספיקה בעורקי הרגליים
- הפרעות במערכת כלי הלימפה
- מומים מלידה
- נמיכות קומה
מה עלי לעשות אם אני סבור שאני עומד בתנאי הזכאות?
על מנת להגיש בקשה לבדיקת הזכאות לקביעת מוגבלות בניידות, יש לפנות אל לשכת הבריאות במקום המגורים. התובע יזומן לוועדה רפואית שתבחן האם מצבו הרפואי ובהתאם תקבע את שיעור המוגבלות בניידות ואת אחוזי הנכות המגיעים לו ובהתאם לסעיף הרלוונטי התואם למצבו.
לאחר קביעת שיעור המוגבלות בניידות, יש להגיש בקשה לקבלת הטבות בניידות במוסד לביטוח לאומי במקום מגוריו. את הבקשה והתביעה לביטוח הלאומי, יש להגיש לא יאוחר מ-60 ימים מיום קבלת החלטת הוועדה הרפואית של משרד הבריאות.
לאלו הטבות זכאי אדם המוגבל בניידות?
סוגי ההטבות הניתנות לאדם המוגבל בניידות בעל רכב, חדר רכב או בעל רכב מושבת.
הרף לקבלת ההטבות למבוטח בעל רישיון נהיגה, הוא ששיעור המוגבלות בניידות שנקבע לו הנו 40% ולמבוטח שאין לו רישיון נהיגה הוא ששיעור המוגבלות בניידות שנקבע לו הנו 60%.
סוגי ההטבות הם: הלוואה לקניית רכב ראשון או להחלפת הרכב שבבעלותו, הלוואה לקניית רכב חדש, הלוואה לרכישת אביזרים לרכב ועוד.
סכום הקצבה משתנה, בהתאם לאחוז המוגבלות שנקבע למבוטח ובהתאם לסוג וגודל הרכב המתאים שנקבע לו, האם הוא בעל רישיון נהיגה, המרחק מביתו לעבודה, שימוש בכיסא גלגלים ועוד.
⭐טיפ זהב – דאגו למסמכים רפואיים מפורטים⭐ בעת הגשת בקשה לקצבת ניידות, הקפידו להצטייד בכל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים. המסמכים צריכים להיות עדכניים, מפורטים וברורים ככל האפשר כדי להבטיח שוועדת הניידות תוכל להבין את מצבכם בצורה מיטבית. לעיתים מסמכים חסרים או לא מדויקים עלולים לעכב את התהליך או להוביל לתשובה שלילית. |
מהו הליך בדיקה מחדש בנוגע לקצבת ניידות מאת הביטוח הלאומי?
ניתן להגיש בקשה חוזרת לבדיקת מוגבלות בתנועה במידה שחלה החמרה במצבו של המבוטח במידה שחלפו 12 חודשים מהיום בו נבדק לראשונה.
במידה ועדיין לא חלפו 12 חודשים מיום הבדיקה הראשונה, על המבוטח לפנות לביטוח הלאומי, בצירוף תיעוד עדכני ורופא המוסד יחליט אם יש החמרה ובמידה והוא סבור שכן, עניינו של המבוטח יועבר שוב ללשכת הבריאות לצורך בדיקה חוזרת.
ייצוג מקרה קצבת ניידות
אנחנו רוצות לשתף אתכם במקרה שבו ייצגנו לקוחה שנאלצה להתמודד עם קטיעה בברך בעקבות סיבוכים רפואיים חמורים. הלקוחה הייתה זכאית לתבוע קצבת ניידות, אך תחילה לא הייתה מודעת לזכויותיה ולא פעלה למיצוי זכויותיה בביטוח הלאומי. בעזרת הליווי המשפטי שהענקנו לה, היא הוכרה כבעלת מוגבלות ניידות וקיבלה קצבת ניידות חודשית בסך 2,467 ש"ח. התוצאה אפשרה לה לשמור על איכות חיים גבוהה יותר והקלה על הוצאות התחבורה והניידות שלה.
לסיכום קצבת ניידות
לסיכום, קצבת ניידות נועדה להקל על אנשים עם מוגבלות בניידות ולסייע להם לשמור על עצמאות תפקודית ושיפור איכות חייהם. התהליך כולל בדיקה רפואית והגשת בקשה לביטוח הלאומי, כאשר זכאים עשויים לקבל קצבה חודשית, הלוואה עומדת לרכישת רכב מותאם וסיוע נוסף. חשוב להכיר את הזכויות המגיעות לכם ולהיות מצוידים במסמכים רפואיים עדכניים ומפורטים.
הנכם מוזמנים לפנות אל משרדנו, חדיד – הלד עורכות דין ביטוח לאומי, אנחנו כאן בשבילכם!