ערעור על החלטת הביטוח הלאומי נעשה בדרך כלל על מנת להגדיל את אחוזי הנכות הרפואית שנקבעו לתובע ולהעלות את דרגת אי הכושר שהוענקה לו. במידה ואתם חשים כי אחוזי הנכות הכללית או הנכות מעבודה שנקבעו לכם אינם תואמים את מצב נכותכם האמיתי מומלץ להיעזר בעורכת דין המתמחה בתביעות ביטוח לאומי לשם הכנת התיק, הגשת הערר וייצוג בפני ועדת הערר של ביטוח לאומי.
החשיבות של ערעור מפורט ומנומק
הגשת ערעור על ועדה רפואית ביטוח לאומי כרוכה בהגשת כתב ערר מנומק המביא תימוכין לטענות של התובע. יש להגיש את מכתב הערעור לסניף הביטוח הלאומי באזור מגוריו של התובע.
ניתן להגיש ערר בגין 4 סיבות:
- ערעור על דרגת הנכות – במידה והתובע חש כי אחוזי הנכות שנקבעו לו נמוכים מדי ביחס למצבו.
- תאריך החלת הנכות – בהתאם למסמכים הרפואיים הוועדה הרפואית קובעת את תאריך החלת הנכות. החל מתאריך זה יחושב מתן הפיצויים. ניתן להגיש ערר במידה והתובע חושב כי הנכות החלה לפני תאריך בו נקבה הוועדה.
- משך הנכות הזמנית – במידה והוועדה הרפואית קבעה כי התובע זכאי לנכות זמנית, הוא יכול הגיש ערר על מנת להאריך את משך הנכות הזמנית.
- הפיכת נכות זמנית לקבועה ( צמיתה ) – במידה ונקבעה נכות זמנית ובמהלך התקופה היא הפכה לנכות לצמיתות, ניתן להגיש ערר.
בנוגע לכל הסוגיות שציינו כשם שהתובע רשאי לערער לוועדה עליונה גם הביטוח הלאומי רשאי לעשות זאת.
מועד הגשת הערעור לביטוח לאומי
מיום קבלת ההחלטה על ידי הוועדה הרפואית יש אפשרות הגשת ערעור ביטוח לאומי תוך 30 ימים., אך את נימוקיו ניתן להגיש בנפרד עד 60 ימים מתאריך קבלת ההודעה. התובע אשר הגיש ערעור יזומן מחדש לוועדה רפואית נוספת הנקראת ועדה עליונה. ועדה זו מורכבת מ-3 מומחים בתחום הרפואי הרלוונטי שבו עוסק הערר.
ערעור על החלטת ביטוח לאומי – סוגים
ערעור תביעת נכות כללית
בענף נכות כללית ניתן להגיש טופס ערעור ביטוח לאומי במידה ונקבעו לתובע פחות מ-60% נכות רפואית או במידה ונקבעה לו דרגת אי כושר שאינה עולה על שיעור של 74%.
גם כאשר הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי קבעה כי התובע עדיין כשיר לבצע את עבודתו, הוא יכול לערער על כך בפני ועדת הערר. במידה שוועדת הערר שוקלת להפחית את אחוזי הנכות של התובע וכאשר ועדת הערר שוקלת להפחית את דרגת אובדן כושר העבודה שלו, הוא יהיה רשאי למשוך את הערעור על מנת שלא לאבד את זכויותיו כפי שנקבעו בהחלטת הוועדה הראשונה. קראו עוד על תביעות נכות כללית מול הביטוח הלאומי.
ערעור תביעת שירותים מיוחדים
ערעור על החלטת הוועדה הרפואית בנוגע לקצבת שירותים מיוחדים אפשרית רק מי שעומד בתנאים הבאים:
- המערער זכאי לקצבת נכות כללית ונקבעה לו נכות רפואית בשיעור של 60% לכל הפחות.
- המערער אינו מקבל קצבת נכות כללית אך נקבעה עבורו נכות רפואית בשיעור של 75% לפחות.
- מי שהיה זכאי לקצבה של שירותים מיוחדים טרם שהגיע לגיל פרישה.
ערעור תביעת ילד נכה
הורים שהגישו לביטוח לאומי תביעת קצבת נכות עבור ילד נכה, רשאים להגיש ערעור על החלטת ביטוח לאומי במידה והם עומדים באחד מהתנאים הבאים:
- הוועדה הראשונה לא אישרה עבור ילדם את קצבת הילד הנכה.
- הוועדה הראשונה אישרה לילד הנכה קצבה חלקית בלבד.
- הוועדה הראשונה אישרה קצבה זמנית למרות שהנכות של הילד היא נכות קבועה.
- הוועדה לא אישרה להורי הילד הנכה תשלום רטרואקטיבי עבור התקופה המקסימלית.
ערעור לבית הדין האזורי לעבודה
כאשר תובע אינו מרוצה מהחלטת ועדת הערר הוא יכול להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה.
חשוב לדעת כי בית הדין לעבודה אינו בוחן את ההיבט הרפואי של הערר, אלא רק את ההיבטים המשפטיים של עבודת הוועדה הראשונה. במידה ונפל פגם משפטי בעבודת הוועדה ניתן לערער ובמידה והתביעה מתקבלת, בית הדין יורה על החזרת התיק לוועדה על מנת שזו תתקן את החלטתה.
ערעור לוועדת התביעות
על החלטותיו של פקיד התביעות ניתן להגיש טופס ערעור ביטוח לאומי לוועדת התביעות. ועדה זו מורכבת מאנשי ציבור שמונו על ידי מועצת הביטוח הלאומי והחלטותיה של הוועדה אינן מחייבת את פקיד התביעות אלא משמשות לו כהמלצה הניתנת לשיקול דעתו של כל פקיד. על מנת לערער אל וועדת התביעות, יש להגיש ערר מנומק בתוך חצי שנה ממועד קבלת החלטת פקיד התביעות.
לא ניתן לערער לוועדת התביעות בכל הנוגע להחלטות הוועדות הרפואיות, לקביעת אחוזי הנכות או לקצבת שירותים מיוחדים וניידות. בנוסף, לא ניתן לערער לוועדה זו על החלטותיו של פקיד תביעות בעניין אי-כושר או על החלטותיו בנושאים רפואיים.
כן ניתן לערער לוועדת התביעות על החלטת פקיד התביעות הנוגעת לגמלת אמהות, גמלת אזרח ותיק, גמלת שאירים, דמי פגיעה ועוד.
ערעור על החלטת ביטוח לאומי
ערעור וליווי של עורך דין המתמחה בביטוח לאומי
בכל מקרה בו רוצים להגיש ערעור על החלטה של ועדה רפואית ביטוח לאומי כדאי לקבל ייעוץ משפטי וליווי של עורכת דין ביטוח לאומי המתמחה בתחום. משרד עורכות דין חדיד הלד מתמחה במיוחד במיצוי זכויות מביטוח לאומי וגופים נוספים. עורכות הדין במשרד מכירות לעומק את ספר הליקויים ואת אופן העבודה של המוסד והוועדות והן יכולות לגבש את התיק לקראת הערעור, כך שוועדת הערר תוכל להבין טוב יותר כיצד השתנו חייכם ובהתאם לקבוע לכם את אחוזי הנכות והפיצויים הראויים להמשך תפקוד תקין ככל הניתן באופן יומיומי.