חולי אלצהיימר ובני משפחותיהם מתמודדים עם אתגרים רבים בשלבים השונים של המחלה. אלצהיימר הוא מצב ניווני מתקדם הפוגע בזיכרון, בתפקוד הקוגניטיבי וביכולת לבצע פעולות יומיומיות. במאמר זה, נסקור את הזכויות המגיעות לחולים אלו במערכת הבריאות, בביטוח הלאומי ובמוסדות שונים, לצד הטבות והקלות נוספות הנוגעות למצבם.
מהו אלצהיימר?
אלצהיימר הוא מחלה הפוגעת במוח וגורמת לירידה הדרגתית בזיכרון, ביכולות החשיבה ובהתנהגות. המחלה מתפתחת באופן הדרגתי ומובילה בסופו של דבר לאובדן יכולת לבצע פעולות יומיומיות פשוטות. חולי אלצהיימר זקוקים לרוב להשגחה וטיפול צמוד, ובשלב מתקדם המחלה משפיעה על כל היבטי חייהם.
מימוש זכויות לחולי אלצהיימר
מדינת ישראל והמוסד לביטוח לאומי מעניקים מגוון הטבות וזכויות לחולי אלצהיימר:
- קצבת נכות כללית – קצבה זו הינה קצבה המשולמת בכל חודש לחולי אלצהיימר שהוענקו להם מעל 40% נכות רפואית או 50% אובדן כושר השתכרות.
- גמלת סיעוד ושירותים מיוחדים – קצבה זו מעניקה סיוע כספי למוגבלים בתפקוד היומיומי הנזקקים לטיפול סיעודי בהתאם לתוצאות מבחן ADL.
- טיפול סיעודי והשגחה חלקית או מלאה.
- פטור ממס הכנסה או נקודת זיכוי במס הכנסה.
- תג נכה לרכב ותשלום מופחת של אגרת רישוי.
- הנחה בתשלומי ארנונה וחשמל.
- סיוע במימון מוסד גריאטרי.
- ועוד.
הזכאות לכל אחת מהזכויות שציינו לעיל תלויה במצבו הרפואי האישי, בדרגת הנכות שנקבעה, ובקריטריונים נוספים כגון דרגת אי כושר עבודה.
כיצד מתבצע הליך מימוש זכויות חולי אלצהיימר?
למרות המחלה, הזכויות וההטבות הנ"ל לא מוענקות בצורה אוטומטית. על מנת לקבל אותן יש להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי ולהתחיל בתהליך מימוש זכויות לחולי אלצהיימר.
לפני הגשת תביעה תתבקשו לאסוף מסמכים המעידים על טיפול קבוע, העתק מהתיק הרפואי, חוות דעת מקצועית מרופא מומחה, קבלות המעידות על הוצאות הכרוכות בטיפול במחלה ועוד.
כל המסמכים נבחנים ונבדקים על ידי חברי הוועדה הרפואית הקובעים את שיעור אחוז הנכות של החולה. בהתאם לשיעור הנכות שתעניק הוועדה, יוענקו גם ההטבות והקצבאות השונות.
⭐טיפ זהב⭐ בני משפחה המטפלים בחולי אלצהיימר זכאים להטבות מסוימות, כגון פטור חלקי ממס הכנסה והנחות בארנונה, בהתאם למצבו הסיעודי של החולה. חשוב לבדוק את כלל ההטבות האפשריות ולפנות לגורמים הרלוונטיים כדי למצות את כל הזכויות המגיעות למשפחה. |
איך נקבע שיעור הנכות בוועדה רפואית?
לאחר הגשת התביעה, חברי הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי יבחנו 4 גורמים עיקריים המשפיעים על הזכאות לקצבאות והטבות:
- חומרת המחלה – חברי הוועדה יבחנו את התפקוד הרפואי של האיבר החולה, את תפקוד הגוף הכללי ואת תדירות האשפוזים.
- השפעה על כושר העבודה – חברי הוועדה יבחנו כיצד המחלה משפיעה על יכולתו של אדם לעבור ולהשתכר. קיימת התייחסות גם לבני משפחה אחרים התלויים בו כמפרנס עיקרי.
- השפעה על תפקוד יומיומי – חברי הוועדה יבחנו האם יש צורך להעניק לחולה עזרה פעולות יומיומיות בסיסיות.
- טיפול רפואי נדרש – חברי הוועדה יבחנו מהו הטיפול הרפואי הנדרש ( טיפולים קבועים, תרופות, ניתוחים, מעקב רפואי וכד' ) לחולה על מנת להתמודד עם המחלה.
חברי הוועדה הרפואית בוחנים לעומק כל מקרה לגופו והם רשאים להגדיל את שיעור הנכות בהתאם למצבו הרפואי הייחודי של כל אדם ואדם.
מהו מבחן תלות (ADL) לחולי אלצהיימר
חלק מתהליך הבדיקה של הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי הוא הערכת יכולותיו הפיזיות והקוגניטיביות של החולה באמצעות מהו מבחן תלות (ADL) לחולי אלצהיימר. מבחן זה נעשה בביתו של החולה כאשר נציג של הביטוח הלאומי בוחן כיצד החולה מבצע 6 פעולות יומיומיות פשוטות:
- התניידות עצמאית בבית.
- היכולת להתרחץ בצורה עצמאית.
- היכולת להתלבש באופן עצמאי.
- קימה עצמאית מהמיטה.
- אכילה ושתייה בצורה עצמאית.
- שליטה על הסוגרים.
כל פעולה מחולקת ל – 3 רמות ובגין ביצוע או אי ביצוע של פעולה, הבודק מעניק ניקוד בין 0 ל – 8 נקודות. חולים שצברו במבחן ADL בין 2.5 נקודות ל-6.5 נקודות יהיו זכאים לקצבה חלקית, ואילו חולים שצברו יותר מ – 6.5 נקודות יהיו זכאים לקבלת הקצבה במלואה.
מדוע חשוב לפנות אל עורך דין ביטוח לאומי בעת מימוש זכויות לחולי אלצהיימר?
היוועצות עם עורך דין ביטוח לאומי תסייע לחולה להבין מהן מלוא הזכויות המגיעות לו ולמשפחתו בהתאם למצבו הבריאותי.
במקרים רבים, כאשר מגישים את התביעה לביטוח הלאומי ללא סיוע משפטי ולא מצרפים את המסמכים הנכונים יוצרים עבור חברי הוועדה הרפואית מצג שווא בו המחלה אינה חמורה ולמעשה אין להם כל הצדקה לאשר את כל הזכאות ואת הקצבאות וההטבות הנלוות לה.
כתוצאה מכך, התביעה נדחית או מוענק לתובע שיעור נכות נמוך ממה שמגיע לו וזכויות פחותות למימוש.
לקוחות מספרים
מיצוי זכויות לסיוע סיעודי
"לאחר שהמצב של אמא שלנו הידרדר עקב אלצהיימר, פנינו לעורכות הדין חדיד-הלד כדי להבין איך ניתן לקבל סיוע סיעודי. הן עזרו לנו להגיש תביעה לביטוח הלאומי, ובזכותן קיבלנו קצבת סיעוד מלאה שאפשרה להעסיק מטפלת ביתית." – משפחת סבג
זכאות לקצבת שירותים מיוחדים
"כשהתברר שאבא סובל מאלצהיימר מתקדם, התקשינו לתפקד ולהעניק לו את הטיפול הנדרש. עורכות הדין חדיד-הלד הכוונו אותנו כיצד להגיש בקשה לקצבת שירותים מיוחדים, ולאחר תהליך מהיר קיבלנו את הקצבה שסייעה לנו להעסיק מטפל מקצועי." – יניב ושירה, אחים
איך להגדיל את סיכויי ההצלחה?
הגשת תביעה לביטוח הלאומי היא תהליך מורכב. יש לוודא שכל המסמכים הרפואיים מסודרים ומעודכנים ולהיעזר בעורכי דין המתמחים בזכויות חולים, על מנת למצות את הזכויות המגיעות במלואן.
לסיכום, חולי אלצהיימר ובני משפחותיהם זכאים לזכויות והטבות שנועדו להקל על ההתמודדות עם המחלה. חשוב להכיר את הזכויות ולפעול למיצוי מלא שלהן בעזרת ליווי מקצועי מתאים.
חייגו אלינו לייעוץ – 077-804-3590