האם ידעתם, שבמקרה ומעדתם ונפגעתם בגלל מרצפת בולטת ברחוב ונגרם לכם נזק, אתם יכולים לתבוע את העירייה ולדרוש פיצויים בשל רשלנות ? חשוב לדעת, החוק מחייב את העירייה לדאוג לתחזוקה טובה ותקינה של כל מה שקשור למדרכות, כבישים, וכל מה שנמצא באחריותה ובתחומה המוניציפלי. בשל הזנחה או אי טיפול נאות במרחבים הציבוריים בשטחי הרשות, יכולים להיגרם נזקי גוף שהאחריות בגינם הינה אך ורק על הרשות המקומית, ועליה לפצות את מי שניזוק. במאמר הבא נציג בפניכם את כל המידע לגבי הגשת תביעת נזיקין מול העיריה או הרשות המקומית.
מתי ניתן להגיש תביעת נזקי גוף בעילת רשלנות נגד העירייה?
ניתן לתבוע את העירייה בתביעת נזקי גוף כאשר אדם נתקל במפגע ונגרם לו נזק. מפגעים נפוצים במרחב הציבורי הם מרצפת בולטת או סדוקה, אבני שפה שבורות, בורות, ביוב פתוח, שקיות אשפה, ענפים שנפלו, מפגעים הנמצאים במקומות חשוכים שלא סומנו ולא הוארו, הצפות בעקבות ניקוז שלא נוקה ועוד.
גם מטרדים כגון זיהום אוויר, ריח רע, קרינה, רעש ועוד שמקורם בהעדר תחזוקה מוניציפלית ראויה, מהווים מפגעים שיכולים לגרום לנזקים. ניתן לתבוע פיצויים מהעירייה או מהרשות המקומית אם המטרדים הנ"ל גרמו לנכות, לכאב וסבל, עוגמת נפש והוצאות רפואיות.
תביעה נגד העירייה – חשוב לדעת!
לצורך הוכחת תביעת נזיקין נגד העירייה יש לאסוף ולצרף מסמכים רלוונטיים ובין היתר :
- צילומים ותיעוד של מקום המפגע, רצוי מועד התרחשות האירוע.
- צילומים של הנזק הגופני.
- תיעוד של הפציעה והטיפול הרפואי כגון סיכום רפואי ממוקד החירום הרפואי, קופת חולים או חדר מיון.
- הוצאות הקשורות לטיפול הרפואי, מרשמי תרופות, קבלות על טיפולים, הוצאות נסיעה, קבלות על רכישת אביזרי אורטופדיה, הוצאות מטפלת ועוד.
- חשוב לתעד פרטים של עדים שהיו נוכחים במקום בעת האירוע.
בטרם הגשת תביעה יש להעביר למחלקה המשפטית של העירייה מכתב דרישה לתשלום פיצויים, המתאר את מקום האירוע והנזק שאירע. למכתב יש לצרף אסמכתאות כמו צילומים ממקום התאונה, הפגיעה הגופנית וכן מסמכים רפואיים. קיים סיכוי שהעירייה תציע כבר בשלב זה פיצוי כספי לצרכי פשרה. במידה והתיק לא נסגר בפשרה, ניתן להגיש תביעה לבית המשפט נגד הרשות המקומית ונגד חברת הביטוח המבטחת אותה בגין פגיעות מסוג זה.
כדאי לזכור! אם אין עדים לאירוע, חשוב להגיע ישירות ומיד אחרי האירוע למרכז רפואי, ולתעד שם את פרטי התאונה במסגרת הסיכום הרפואי. |
טענות הגנה אפשריות של העירייה בתביעות נזיקין
העירייה יכולה להתגונן בטענות שונות ובין היתר לטעון שהמקום בו קרה המפגע אינו ברשותה, שהיא אינה קשורה למקרה, שהתובע אשם במה שקרה לו מאחר והתנהל תוך חוסר תשומת לב, או שהוא סבל מלכתחילה ממצב רפואי מסוים שגרם לו לנזקי גוף חמורים (למטרה של הקטנת האחריות והפיצוי). העירייה עשויה גם להטיל עליכם אשם תורם כדי שתישאו עליכם חלק מהאשמה. למשל לטעון שהיא סימנה את המקום הבעייתי או הציבה שלט אזהרה, ומנגד, אתם הם אילו שהתנהלו באופן לא זהיר ובחוסר תשומת לב, לא הייתם ערניים מספיק לתוואי הדרך, הראייה שלכם לא טובה ועוד.
עיקרון "הגולגולת הדקה"
כאן המקום להזכיר את "הלכת הגולגולת הדקה" בדיני נזיקין (הלכה שאומצה מתוך הדין הפלילי). עיקרון זה הינו חריג לעיקרון הציפיות בדיני הנזיקין ונסביר: על פי דיני הנזיקין המזיק ישלם פיצויים רק בשל נזק סביר שהיה עליו לצפות מראש. עיקרון "הגולגולת הדקה" שהתפתח בפסיקה קובע כי אם הנזק שנוצר הוא גדול מהצפוי, בגלל מצב מיוחד ורגיש של הניזוק, על המזיק לפצות אותו בגין כל הנזק שנגרם, גם אם היה חמור יותר מהצפוי, בגלל מצבו הרפואי המיוחד. כלומר, מלוא האחריות תוטל על המזיק, גם במצב בו לניזוק יש "גולגולת דקה" קרי, מצב רפואי מיוחד ופגיע.
לדוגמא, נזכיר מקרה שאירע כאשר בית המשפט חייב את עיריית כפר סבא בתשלום פיצויים לאדם שסבל ממחלת רקע של כלי דם. איתרע מזלו, והוא נפל ברחוב הראשי של העיר לאחר שנתקל במרצפת בולטת. כתוצאה מהנפילה הוא סבל משטף דם שהתפתח לנמק והביא בסופו של דבר לכריתת רגלו. העירייה טענה שהיא לא אחראית לכריתת הרגל ולנזק כה גדול, שכן הסיבוך שגרם לכריתת הרגל נגרם כתוצאה ממחלת הרקע של התובע.
בית המשפט קבע כי קיים קשר סיבתי בין מקרה התאונה וקטיעת הרגל שנדרשה בשל זיהום שהתפשט. נקבע, שהעירייה צריכה לקבל את הניזוק במצבו כפי שהוא ולשלם לו פיצויים בשל הנזק שנגרם. למרות התראות שניתנו לה היא לא תיקנה את המפגע ועל כן, בית המשפט קבע כי העירייה תישא באחריות לכל הנזק גם אם המצב הרפואי הספציפי של התובע הביא להיקף נזק כה נרחב.
פיצויים אפשריים במקרה של תביעת נזיקין מול העירייה
הפיצוי הכספי מוערך לפי היקף הנזק, אחוזי נכות (אם נקבעו), גיל הנפגע, וההוצאות הרפואיות. (גם כאב וסבל יכולים להיות מוערכים בפיצויים ואף במקרים מסוימים להגיע למאות אלפי שקלים). עורך דין המתמחה בנזקי גוף תפקידו לייעץ לתובע ולהילחם על מיצוי מלוא הזכויות והתגמולים המגיעים לנפגעים באחריות העירייה. לכן כדאי להתייעץ עם עו"ד מומחה בתחום לקבלת ליווי משפטי מדויק שיניב את מירב הפיצויים.
- תביעת נזיקין נגד העירייה
החשיבות של ייצוג משפטי במסגרת תביעת נזיקין נגד עירייה
אין ספק שהעירייה אחראית לדאוג לתחזוקה נאותה של מדרכות וכבישים בתחומה, להציב שלטים ולגדר מקומות מסוכנים כמו בורות ועבודות דרך, עליה להזיז מפגעים ולאפשר מעברים בטוחים למי שמתנהל בתחומיה. עם זאת, במקרים רבים, העירייה לא ממלאת את חובותיה, והציבור נקלע לתאונות ופגיעות בשל תחזוקה לקויה. כאן קמה הזכות לנפגעים, לתבוע פיצויים מהעירייה בשל נזקים גופניים.
במידה ונפגעתם ממפגע בתחומי הרשות המקומית, אל תנהלו הליכים מול העירייה בגפכם ! ברשות העירייה עומדות מחלקות משפטיות מקצועיות, ואתם עלולים למצוא את עצמכם בהתכתשות מתישה מול עורכי דין מנוסים שינסו להדוף את התביעה ואת תשלומי הפיצויים המגיעים לכם, ויגררו אתכם, ולו בשל העובדה שלא הגשתם את כל המסמכים הנדרשים להוכחת התביעה.
למה אנחנו?
משרד עורכי הדין חדיד הלד, הוא משרד המתמחה בתחום נזקי הגוף ומנוסה בהתמודדות בתיקי נזיקין מול רשויות מקומיות. משרדנו הינו בעל ניסיון רב בכל הקשור להגשת תביעות, לייצוג, ולניהול משא ומתן לצרכי פשרה. למשרד הצלחות רבות, ותוכלו להיות בטוחים כי אתם מקבלים את השירות המשפטי הטוב והנאמן ביותר בעניינכם, בכל הקשור לקבלת מלוא הפיצוים המגיעים לכם.
אם נפגעתם במרחב הציבורי בשל רשלנות של העירייה או הרשות המקומית, אל תהססו לפנות אל משרד עורכות דין חדיד – הלד. אנחנו נעשה את הכל על מנת להשיג לכם את הפיצוי המקסימאלי המגיע לכם, תוך מתן ליווי משפטי מקצועי.