פסוריאזיס, מחלת עור הנקראת בעברית כספחת, היא מחלת עור דלקתית כרונית הנגרמת מהתחלקות מהירה מהרגיל של תאי העור עקב תפקוד לא תקין של מערכת החיסון .המחלה באה לידי ביטוי בנגעים אדמומיים על העור, קשקשים ואי נוחות רבה המשפיעה על איכות החיים ועל התפקוד היומיומי של החולים במחלה. במאמר זה נרחיב ונסביר כיצד ניתן לבצע מימוש זכויות רפואית בגלל פסוריאזיס מול המוסד לביטוח לאומי.
כמה אנשים חולים בפסוריאזיס?
בעולם כולו מספר חולי הפסוריאזיס נע בין 2% ל- 3% אחוז, כאשר עיקר החולים נמצאים באירופה. בישראל הקטנה ישנם כ -300,000 חולים. המחלה יכולה להתפרץ בכל גיל אך היא נפוצה במיוחד בקרב נשים בגילאי 27 וגברים בגילאי 29.
את חומרת המחלה נוהגים הרופאים לחלק ל – 3 דרגות בהתאם ליחס שבין שטח העור החולה לשטח העור כולו:
- בדרגת מחלה קלה שטח העור החולה במחלת הפסוריאזיס יהיה פחות מ -5% משטח העור כולו.
- בדרגת מחלה בינונית שטח העור החולה במחלת הפסוריאזיס ינוע בין 5% ל – 10% משטח
- העור כולו.
- בדרגת מחלה קשה שטח העור החולה במחלת הפסוריאזיס יהיה גבוה מ – 10% משטח העור כולו.
מה נותן ביטוח לאומי למי שחולה בפסוריאזיס?
למרבה הפלא, הביטוח הלאומי אינו מכיר במחלת הפסוריאזיס ולכן לא ניתן להגיש בגין המחלה תביעה לקצבת נכות. אך היות והמחלה משפיעה על מצב הרוח ועל איברים אחרים בגוף, ניתן להגיש תביעה בגין מחלות אחרות כגון:
- בעיות נפשיות (דיכאון וחרדה)
- דלקת פרקים פסוריאטית
- מחלות לב
- מחלות עיכול
- מחלות כליות
- ועוד
כלומר, ניתן להגיש תביעה למוסד לביטוח הלאומי ולבקש קצבת נכות כללית במידה ומחלת הפסוריאזיס גורמת לבעיות בריאות אחרות או שהיא מתווספת לבעיות בריאות קיימות.
הקצבה תוענק לכל חולה פסוריאזיס שהוועדה הרפואית קבעה שכושר אי ההשתכרות שלו נפגע לפחות ב – 50%.
קצבת נכות כללית לחולי פסוריאזיס
חולים בפסוריאזיס יהיו זכאים לקבל קצבת נכות כללית בהתאם לדרגת אי כושר ההשתכרות כפי שנקבעה על פי הוועדה הרפואית:
דרגת אי כושר השתכרות | גובה קצבת נכות כללית |
100% | 4,556 ₪ |
74% | 3,106 ₪ |
65% | 2,800 ₪ |
60% | 2,629 ₪ |
אפשר לתבוע את ביטוח לאומי אם הפסוריאזיס התפרצה בגלל עבודה?
למרות שמחלת הפסוריאזיס אינה מופיעה ברשימת מחלות המקצוע המוכרות על ידי המוסד לביטוח לאומי, במקרים מסוימים ניתן להכיר בפסוריאזיס כפגיעת עבודה במיוחד אם מצליחים ניתן להוכיח קשר סיבתי בין תנאי העבודה או אירוע שהתרחש במסגרת העבודה ובין התפרצות המחלה.
אילו גורמים יכולים להשפיע על התפרצות מחלת הפסוריאזיס בעבודה? קיימים מספר גורמים בעבודה שיכולים לגרום להתפרצות פסוריאזיס:
- חשיפה לחומרים רעילים או כימיקליים – עובדים שנחשפו לחומרים כימיים או מזיקים במסגרת עבודתם וכתוצאה מכך פיתחו פסוריאזיס, עשויים להיות מוכרים כנפגעי עבודה. לדוגמה, מעצב שיער שחלה במחלה כי ידיו באו במגע עם כימיקליים שונים עקב טיפולי החלקת שיער.
- לחץ נפשי חריג – במקרים בהם ניתן להוכיח כי לחץ נפשי משמעותי וחריג במקום העבודה הוביל להתפרצות המחלה, ייתכן שהפסוריאזיס תוכר כפגיעת עבודה. לדוגמה, סוהרת שעבדה במשך שנים בבית כלא לגברים עלולה לפתח את תסמיני המחלה.
- אירוע משמעותי בעבודה – אירוע משמעותי בעבודה כגון שריפה או פיצוץ מפתיע עלול לגרום לעובדים להתפרצות המחלה.
- תנאי עבודה מחמירים – אנשים שעובדים בתנאי עבודה מחמירים כגון רופאים בבתי חולים או עובדים במשרות אבטחה עלולים לפתח פסוריאזיס בגלל המאמץ הרב הכרוך בעבודה או בגלל עייפות וחוסר שעות שינה.
חשוב לדעת! רק אם נמצא קשר סיבתי ישיר בין מקום העבודה, אופי העבודה או תנאי העבודה לבין התפרצות המחלה, יהיה התובע זכאי לקבל דמי פגיעה (ולא קצבת נכות כללית).
מה זה דמי פגיעה מעבודה?
דמי הפגיעה הם מענק חד פעמי הניתן לעובד שנפגע על מנת לעזור לו לכלכל את עצמו ואת משפחתו בתקופת ההחלמה. דמי הפגיעה מחושבים כ – 75% משכרו הממוצע של העובד בשלושת החודשים שקדמו לפגיעה והם משולמים עד 91 ימים מיום הפגיעה.
לאחר פרק זמן זה, במידה והמחלה עדיין פעילה והעובד לא יכול לחזור לעבודה, עומדת בפניו האפשרות להגיש תביעת לקבלת קצבת נכות כללית.
טיפ זהב
אם אתם סובלים ממחלת פסוריאזיס חשוב שתבדקו האם יש לכם רכיב של אובדן כושר עבודה בפוליסת הביטוח הפרטית או בפוליסת הביטוח הפנסיונית. חברות ביטוח רבות מציעות כיסוי למצבים רפואיים שפוגעים ביכולת לעבוד, ולעיתים ניתן לקבל קצבה חודשית בנוסף לזכויות מביטוח לאומי.
מעטים האנשים שמודעים לכך ולכן בדיקה מוקדמת של תנאי הפוליסה על ידי עורך דין ביטוח לאומי יכולה למנוע הפסד של עשרות אלפי שקלים ולספק ביטחון כלכלי בתקופה קשה.
למה אנחנו?
כעורכות דין וותיקות ובעלות ניסיון של שנים בהגשת תביעות מול המוסד לביטוח הלאומי, הצלחנו לצבור ידע רב בכל הקשור למימוש זכויות רפואיות בגין מחלת הפסוריאזיס.
בין אם אתם רוצים להגיש תביעה כדי לקבל קצבה בגין המחלה ובין אם אתם רוצים לערער על החלטות הוועדה הרפואית, אנחנו כאן על מנת לייעץ לכם ולעזור לכם לממש את זכויותיכם הרפואיות באופן מלא.
הליווי המקצועי הצמוד שלנו כשלצידו יחס אישי ואדיב, יעניקו לכם שקט ושלווה לאורך כל התהליך עד לקבלת התוצאות המיטביות עבורכם.
לפרטים נוספים על מחלת פסוריאזיס וביטוח לאומי או על מחלת פסוריאזיס כמחלת מקצוע, תוכלו להשאיר פרטים בטופס צור קשר או ליצור קשר עם משרדנו בטלפון 077-804-3590
משרד עורכי דין ביטוח לאומי
חדיד - הלד
- תביעות ביטוח לאומי
- תביעות ביטוח
- אובדן כושר עבודה
- תביעות סיעוד
- תביעות נזקי גוף

