נפגעי גזזת בישראל הם אנשים אשר טופלו בקרינה רדיואקטיבית כילדים בשנות ה-40 וה-50, במסגרת טיפולים למחלת הגזזת – מחלת עור מדבקת שגרמה לנשירת שיער. טיפולים אלו, שהיו אמורים לרפא את המחלה, הותירו רבים מהמטופלים עם נזקים בריאותיים חמורים שהתפתחו לאורך השנים, כולל סוגי סרטן ונזקים גופניים אחרים. בעקבות זאת, המדינה הכירה בנפגעי הגזזת וקבעה זכויות ייחודיות במסגרת חוק לפיצוי נפגעי גזזת, המעניק פיצוי כספי והטבות שונות. במאמר זה נסקור את הזכויות העיקריות של נפגעי גזזת וכיצד אנו במשרד עורכות הדין חדיד-הלד מסייעות ללקוחותינו למצות את זכויותיהם.
אילו מחלות קשורות למחלת הגזזת?
חוק נפגעי הגזזת מכיר ב – 4 סוגים של מחלות הקשורות למחלת הגזזת וניתן להגיש בגינן תביעה למימוש זכויות גזזת:
- מחלה ממאירה ראשונית באזור הראש והצוואר:
- גידולי מוח (Glioma, Meningioma, Nerve Sheath Tu. & Other)
- גידולי גולגולת
- גידולים בבלוטות הרוק
- גידולים בבלוטת התריס
- גידולי עור, כגון מלנומה, באיזור הראש והצוואר
- גידולי מוח שפירים
- סרטן הדם (לוקמיה)
- חוסר שיער באזורי הצטלקות בעור הקרקפת
מי זכאי להגיש תביעה למימוש זכויות בגלל מחלת הגזזת?
החוק קובע 4 קריטריונים להגשת תביעה:
- התובע הינו תושב ישראל.
- התובע טופל בהקרנות נגד גזזת בין ינואר 1950 ועד דצמבר 1960 על ידי אחד מהמוסדות הבאים או מי מטעמם:
- מדינת ישראל
- הסוכנות היהודית
- קופת חולים
- הסתדרות מדיצינית הדסה
- התובע הוא בן או בת זוג של מי שטופלו בהקרנה נגד מחלת הגזזת ובתנאי שהיו נשואים לנפגע גזזת ביום פטירתו ולא נישאו מאז שוב.
- התובע הוא ילדם של נפגעי גזזת ( ילד חורג או ילד מאומץ גם יכול לתבוע ) ובתנאי שעמד בשני תנאים:
- שביום פטירתו של אביו או אימו שהיו נפגעי גזזת התובע היה קטין או שירת בשירות צבאי סדיר.
- בן או בת הזוג של הנפגע שנפטר אינו זכאי להגיש תביעה על-פי החוק.
⭐טיפ זהב⭐ נקלעתם למצב רפואי פשוט או מורכב? שמרו כל מסמך רפואי, חשבונית, סיכום אשפוז, תוצאות בדיקות, טיפולים, חוות דעת של רופא מומחה וכל מסמך אחר שיכול לשמש כהוכחה לתביעה שלכם. מסמכים אלה מהווים אסמכתא למצבכם הרפואי ויש להם השפעה רבה על החלטתם של חברי הוועדה הרפואית.
|
למי מגישים תביעה למימוש זכויות חולי גזזת?
את מסמכי התביעה למימוש הזכויות יש להגיש למשרד הבריאות באמצעות דואר אלקטרוני למייל [email protected] או באמצעות שלחת פקס למספר 03-5350615.
מסמכי התביעה מועברים אל ועדת מומחים הבודקת את הזכאות להגשת התביעה. במידה והזכאות אושרה, מסמכי התביעה עוברים אל הוועדה הרפואית במוסד לביטוח הלאומי.
חברי הוועדה הרפואית בוחנים את מסמכי התביעה ומזמינים לדיון את התובע.
הם בודקים איתו את המסמכים הרפואיים ולבסוף קובעים האם הוא זכאי או לא זכאי לקצבת נכות בעקבות הטיפול בגזזת. החלטתם מועברת אל המרכז הלאומי לנפגעי גזזת לבדיקה נוספת על ידי רופא מומחה.
לאחר בדיקתו, יוחלט האם לערער על ההחלטה או לאשר את קצבת הנכות כפי שאושרה.
מהם אחוזי הנכות הניתנים לנפגעי גזזת?
קצבה חודשית קבועה לנפגעי גזזת תינתן לכל תובע שהוכר עם 40% נכות ומעלה. גובה הקצבה מחושב על ידי הנוסחה הבאה: מכפלת אחוזי הנכות הרפואית שנקבעו בשכר הממוצע במשק 3bכון ל – 1.1.2024 עומד על 3247 ש"ח.
שיעור הנכות באחוזים | גובה הקצבה |
4 – 0 | 0 |
5 – 39 | מענק חד פעמי המחושב כסכום השווה ל-25.9% מהשכר הממוצע במשק כפול אחוזי הנכות כפול 70 |
40 – 74 | הנפגע יקבל גם מענק חד פעמי בגובה 50% ממקסימום המענק וגם קצבה חודשית, על-פי הנוסחה הקבועה בחוק |
75 – 100 | הנפגע יקבל גם מענק חד פעמי במלואו ממקסימום המענק וגם קצבה חודשית, על-פי הנוסחה הקבועה בחוק |
האם אפשר להגיש ערעור?
בוודאי. ניתן להגיש ערעור גם על החלטת ועדת המומחים וגם על החלטת הוועדה הרפואית במוסד לביטוח הלאומי.
במידה והחלטת ועדת המומחים אינה עולה בקנה אחד עם נפגע הגזזת או שאריו, ניתן להגיש ערעור באופן מקוון באתר משרד הבריאות ובלבד שישנם מסמכים חדשים המעידים על חומרת המחלה. הוועדה תדון במקרה ללא נוכחות התובע והחלטתה תשלח אל ביתו בדואר. במידה וגם לאחר הערעור התובע חושב כי נגרם לו עוול הוא יכול לפנות אל בית הדין האזורי לעבודה.
לעומת זאת, אם תרצו להגיש ערעור נגד החלטתה של הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי, תצטרכו לפנות בכתב תוך 60 ימים אל המרכז הלאומי לנפגעי גזזת. התובע יתבקש הופיע בפני חברי הוועדה לדיון חוזר בערעור.
חשוב לדעת כי לא תוכלו להגיש ערעור על החלטת הוועדה הרפואית במידה ויש החמרה במצב, אלא רק עבור המצב כפי שתואר בעת הגשת התביעה הראשונה.
כיצד משרדנו מסייע לנפגעי גזזת?
משרד עורכות הדין חדיד-הלד מתמחה בסיוע לנפגעי גזזת ומעניק ייעוץ וליווי משפטי מקצועי לאורך כל התהליך. אנו מטפלות בהגשת התביעה הראשונית, הכנת מסמכים רפואיים, וגיוס מומחים להוכחת הקשר בין הנזקים שנגרמו לטיפולים שקיבלו נפגעי הגזזת. במקרים של דחייה או קביעת אחוזי נכות נמוכים, אנו מייצגות את הלקוחות בתהליך הערעור.
אם אתם או קרוביכם נפגעי גזזת, ומעוניינים למצות את זכויותיכם, פנו אלינו לייעוץ ראשוני בטלפון 077-804-3590, או דרך הוואטסאפ שלנו.