מחלת הסוכרת, היא מחלה כרונית ומורכבת המשפיעה על חיי היומיום של מיליוני אנשים ברחבי העולם, ובישראל בפרט. לצד הטיפול הרפואי המתמשך שמקבלים חולי סוכרת מקופות החולים, לא הרבה יודעים שהם גם זכאים למגוון הטבות מהביטוח הלאומי. הטבות אלה נועדו על מנת לסייע לחולי סכרת להתמודד עם המוגבלויות הנובעות מהמחלה. במאמר זה נרחיב על זכויות חולי סכרת, על התהליך לקבלתן ועל האתגרים הנפוצים בדרך.
בירוקרטיה בדרך להטבות ולזכויות
חולי סכרת זכאים למגוון הטבות מהמוסד לביטוח הלאומי, אך תהליך קבלת ההטבות הוא בדרך כלל תהליך בירוקרטי מורכב וממושך. על מנת להיות זכאים להטבות השונות על חולי סכרת להגיש תביעה למוסד לביטוח הלאומי בצירוף המסמכים הבאים:
- תוצאות בדיקות רפואיות – הכוללות בדיקות ,HbA1c סוכר בצום, פרופיל שומנים, תפקודי כליות, בדיקת חלבון בשתן, בדיקות ראייה ( בדיקת לחץ תוך עיני ובדיקת קרקעית העיניים), בדיקת כלי דם ( זרימת דם ברגליים, בדיקת דופלר גפיים וצוואר ) ועוד.
- סיכום מחלה מרופא אנדוקרינולוג – המתעד את הבעיות הרפואיות הקיימות, את הטיפול התרופתי הקבוע, את האשפוזים שהיו, סיכומי ניתוחים וכדומה.
- חוות דעת מרופא מומחה – המתמחה במחלת סכרת.
- קבלות ותיעוד של הוצאות כספיות הכרוכות בטיפול במחלה – נסיעות, תרופות, אביזרים נלווים ועוד.
מימוש זכויות חולי סכרת בביטוח הלאומי
את המסמכים הרפואיים בצירוף בקשה לתביעת נכות כללית יש להגיש אל פקיד התביעות בסניף הביטוח הלאומי הקרוב אל ביתך.
הוא מעביר את המסמכים אל חברי הוועדה הרפואית שתזמן את החולה להופיע בפניה על מנת לדון במסמכי התביעה. החולה זכאי לבקש כי יחד איתו יופיעו בפני הוועדה בן משפחה או עורך דין ביטוח לאומי המתמחה בתביעות סכרת. אלה יכולים לדבר במקומו בפני הוועדה ולספר להם על הדרך בה הוא מתמודד עם המחלה במהלך היום יום.
הוועדה הרפואית נמשכת כשעה ונוכח בה רופא מקצועי המתמחה במחלת הסכרת. אותו רופא בודק את התובע ושואל אותו שאלות על המחלה ועל השפעתה. בסוף המפגש חברי הוועדה הרפואית יקבעו מהו שיעור הנכות לה זכאי החולה ומהי דרגת אי כושר השתכרות של החולה.
אחוזי הנכות נקבעים על פי 2 קריטריונים עיקריים:
- אופי הטיפול התרופתי:
- 10% נכות עבור טיפול פומי או אנלוג GLP-1.
- 20% נכות עבור טיפול באינסולין.
- 40% נכות עבור סוכרת לא מאוזנת שמטופלת עם לפחות 4 זריקות אינסולין ביום או משאבת אינסולין.
- 50% נכות עבור טיפול באינסולין עם אי יציבות קלינית כגון חמצת מטבולית, אובדן הכרה, משבר היפראוסמוטי ועוד.
2. סיבוכי מחלה הקשורים למחלות עיניים, מחלות עצבים, מחלות לב וכלי דם:
- 65% על סיבוך באחד מהאיברים בשיעור 30% לפחות, או לפחות שני סיבוכים באיברים שכל אחד מהם בשיעור 20% לפחות.
- 100% על לפחות 3 סיבוכים באיברים ששיעור כל אחד מהם 30% לפחות.
- בסוכרת עם סיבוך אחד בשיעור נמוך מ-30% או שני סיבוכים בשיעור נמוך מ-20% ייקבעו עד 50% אחוזי נכות כפי שצוינו למעלה בהתאם לסוג הטיפול התרופתי.
⭐טיפ זהב לחולי סוכרת: היו ערניים לזכויותיכם⭐ חולי סוכרת נדרשים לנהל מחלה מורכבת לאורך זמן, ולכן חשוב שתכירו את הזכויות שלכם ותדעו לממש אותן. אחת מהטעויות הנפוצות היא אי הגשת תביעות לביטוח לאומי או קופות החולים, מתוך מחשבה שהבירוקרטיה מסובכת מדי. אנו ממליצות להיוועץ בעורכי דין המתמחים בתחום על מנת למקסם את מימוש הזכויות שלכם. |
סיפור מקרה של מימוש זכויות רפואיות
אנחנו רוצות לשתף אתכם במקרה שבו לקוח שפנה למשרדנו, הגיש דרכנו תביעה למימוש זכויות חולי סכרת בחודש יוני 2024 והוכר על ידי הוועדה הרפואית כבעל נכות רפואית בשיעור של 100% ובעל דרגת אי כושר השתכרות בשיעור של 100%, זכה בקצבה חודשית בסך של 4,175 ₪.
בנוסף, הוא קיבל גם תשלום חד פעמי רטרואקטיבי ( 12 חודשים מיום הגשת התביעה ) בסך של 53,404 ₪.
האם אפשר לערער על החלטת הוועדה הרפואית?
אם הוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי דחתה את התביעה או קבעה אחוזי נכות נמוכים מהצפוי, עומדת בפני התובע את הזכות לערער על החלטת ביטוח לאומי. את הערעור יש להגיש תוך 60 ימים מיום קבלת ההודעה על דחיית התביעה.
בדומה לתביעה הראשונית, גם ערעור על החלטת הוועדה הרפואית הינו תהליך מורכב הדורש סיוע משפטי ולכן מוטב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתביעות ביטוח לאומי אשר יזהה כשלים וטעויות ויעזור לחולה ולמשפחתו להגיש ערעור בעל יסודות מוצקים.
לאילו הטבות זכאים חולי סוכרת?
חולי סוכרת זכאים למגוון הטבות מהביטוח הלאומי, בהתאם לחומרת המחלה והשפעתה על יכולת התפקוד.
ההטבות העיקריות כוללות:
- קצבת נכות חודשית.
- שירותים סיעודיים לסיוע בביצוע פעולות יומיומיות.
- מימון חלק מהתרופות לסוכרת על ידי הביטוח הלאומי.
- מימון חלק מהוצאות רפואיות ניתוחים ואשפוז.
- גמלת ילד נכה שאובחן עם מחלת הסוכרת סוכרת ונזקק לטיפול רפואי מיוחד.
לסיכום זכויות חולי סכרת
אנחנו, עורכות הדין רחל חדד ועינב הלד, עורכות דין וותיקות ובעלת ניסיון רב של למעלה משני עשורים בכל הקשור להגשת תביעות וערעורים בגין מימוש זכויות לחולי סכרת.
לכן, אם אתם או יקירכם אובחנתם עם סכרת ואתם רוצים לבדוק האם מגיעה לכם קצבה חודשית או הטבה אחרת, אנחנו מזמינות אתכם לפנות אלינו ולקבל ייעוץ מקצועי ומהימן תוך רגישות מלאה למצבכם.
פנו אלינו בטלפון 077-804-3590, אפשר גם בוואטסאפ