דיברטיקוליטיס היא אחת המחלות הנפוצות ביותר בקרב האוכלוסייה הבוגרת, כאשר כ-20% עד 50% מהאנשים מעל גיל 40 עלולים לפתח אותה במהלך חייהם. במקרים מסוימים, השפעות המחלה עשויות להצדיק הכרה בזכויות בביטוח הלאומי, כולל קבלת קצבאות, זכויות רפואיות והכרה באובדן כושר עבודה. במאמר זה נסביר כיצד ניתן לממש את הזכויות המגיעות לחולי דיברטיקוליטיס ונענה על השאלות המרכזיות בנושא.
מהי דיברטיקוליטיס?
דיברטיקוליטיס היא דלקת בסעיפים הנמצאים במעי הגס הנראים כמו שקיקים קטנים ובולטים. כאשר השקיקים הופכים מודלקים מופיעים תסמיני המחלה כגון כאבי בטן חזקים, חום, בחילות ושינויים בהרגלי היציאות. (לקריאה נוספת מויקיפדיה)
מה גורם למחלה?
הגורמים העיקריים למחלה הם עצירות ומאמץ מוגבר בעת יציאות. גורמים משניים הם זקנה, עישון, העדר פעילות גופנית ומשקל עודף. כמובן שבין מטופלים שונים יכולה המחלה להיגרם מסיבות שונות ולבוא לידי ביטוי בדרכים שונות.
כיצד מאבחנים דיברטיקוליטיס?
אבחון המחלה נעשה בזמן ההתקף על ידי גסטרואנטרולוג, רופא מומחה למערכת העיכול. האבחון נעשה במספר שלבים:
- שלב ראשון – אבחון על פי תלונות המטופל הנבדק בדיקה גופנית ובדיקות נוספות כגון בדיקות דם וצילום רנטגן של הבטן. במידה ולא הגיעו תוצאות חד משמעיות לגבי אבחון המחלה עוברים לאבחון מתקדם יותר.
- שלב שני – ביצוע בדיקות הדמייה כגון CT או בדיקות פולשניות כגון קולונסקופיה או צילום חוקן בריום. בדיקות אלה נעשות תחת טשטוש ועל פי הן ניתן לאמוד את מצב הדלקת במעיים באופן מקסימלי.
טיפול בדיברטיקוליטיס
בשלביה המוקדמים של המחלה ניתן טיפול פשוט יחסית הכולל שינוי בהרגלי התזונה במטרה לשפר את התנועתיות במעיים:
- הוספת לתפריט היומי מזונות המכילים סיבים תזונתיים כגון פירות וירקות עם הקליפה, שיבולת שועל, קטניות ועוד.
- שתייה מרובה של מים.
- אכילה בשעות קבועות.
- פעילות גופנית קבועה.
במידת הצורך הרופא המטפל יתן גם טיפול תרופתי אנטיביוטי. במידה ומדובר במטופל במצב קשה יתכן ויהיה צורך בטיפול בבית חולים הכולל אשפוז לצורך קבלת אנטיביוטיקה דרך הוריד, ניקוז שקיקים או ניתוח.
מימוש זכויות בביטוח לאומי לחולי דיברטיקוליטיס
עבור חולי דיברטיקוליטיס החיים יכולים להשתנות תוך מספר שבועות, כך שחולים במחלה יכולים להפוך מאדם מתפקד ופעיל תוך מספר ימים או שבועות לחולה המרותק לביתו או למיטתו.
במקרים כאלה, של קושי בתפקוד יומיומי המוביל גם לקושי ביכולת לעבוד ולהשתכר, עומדת בפני החולים האפשרות להגיש תביעה נגד הביטוח הלאומי ולבדוק את זכאותם לקצבה חודשית, מענק חד פעמי או שירותים סיוע:
- זכאות לקצבת נכות כללית.
- זכאות למענק חד פעמי בגין אובדן כושר עבודה.
- זכאות לקצבת ניידות מוגבלת
- זכאות לליווי והשגחה.
על מנת להגיש תביעה בגין מימוש זכויות לחולי דיברטיקוליטיס מומלץ לשוחח עם עורך דין ביטוח לאומי שיכול להעריך מהם סיכוי התביעה להתקבל.
תהליך הגשת תביעה לביטוח לאומי
חולים בדיברטיקוליטיס המעוניינים להגיש תביעה נגד המוסד לביטוח לאומי צריכים להגיש את המסמכים הבאים:
- טופס תביעת נכות כללית 7801 או טופס לבקשת דמי פגיעה בגין אובדן כושר עבודה.
- צילום תעודה מזהה.
- העתק מהתיק הרפואי הכולל את הבדיקות, התרופות והטיפולים שעבר החולה מאז האבחון.
- חוות דעת של רופא מומחה.
- מסמכים המעידים על הוצאות כספיות הכרוכות בטיפול במחלה.
את הטפסים יש להגיד לפקיד התביעות של הביטוח הלאומי. הוא יבחן את כתב התביעה ובמידה וימצא קשר ישיר בין המצב הבריאותי ובין הקושי לתפקד ולנהל אורח חיים תקין, התביעה תועבר אל הוועדה הרפואית.
✨טיפ הזהב✨ הקפידו לתעד כל ביקור רפואי, טיפול או אישפוז הקשור לדיברטיקוליטיס. מסמכים אלה הם מפתח להוכחת הזכאות מול הביטוח הלאומי.
|
התייצבות בפני הוועדה הרפואית
חברי הוועדה הרפואית בוחנים את כתב התביעה ובמידת הצורך גם מבצעים בדיקה פיזית של החולה. משך הוועדה הוא כשעה, כאשר לחולה יש אפשרות להיות מלווה על ידי עורך דין ביטוח לאומי או על ידי חבר או בן משפחה. במקרים אלה, יש לחתום על ייפוי כוח המאפשרים להם לייצג את החולה.
לאחר שהוועדה בדקה את החולה היא תגיע לשתי החלטות:
- דרגת אי כושר השתכרות – סעיף זה מתייחס ליכולת של החולה להשתכר ולפרנס את משפחתו. ישנן 4 דרגות של אי כושר השתכרות 74%, 65%, 60% :ו-100% ( דרגה הנמוכה מתחת ל – 50% אינה מזכה בקצבה ).
- שיעור אחוזי נכות – בהתאם לדרגת אי כושר השתכרות ובהתאם לספר הליקויים של הביטוח הלאומי יקבעו שיעורי נכות עבור החולה. בהתאם לשיעור הנכות יהיה זכאי החולה לקצבה חודשית והטבות נוספות:
דרגת אי כושר | גובה הקצבה החודשית |
דרגה מלאה (100% או 75%) | 4,291 ₪ |
דרגה חלקית בשיעור 74% | 2,925 ₪ |
דרגה חלקית בשיעור 65% | 2,636 ₪ |
דרגה חלקית בשיעור 60% | 2,476 ₪ |
ערעור על החלטת הוועדה הרפואית
כמובן. במידה ולדעתו של החולה דחיית התביעה אינו נכונה או ששיעור אחוזי הנכות שהוענקו לו נמוכים מדי לטעמו, הוא יכול להגיש ערעור בכתב תוך 60 ימים מיום קבלת ההודעה. אל כתב הערעור ניתן לצרף מסמך ובו הנימוקים והטענות המעידים כי החלטת הוועדה הרפואית הייתה שגויה.
הצלחה בזכאות לקצבת נכות כללית
אחד מהמקרים שחרטנו על דגלנו הוא מקרהו של לקוח שסבל במשך שנים מליקויים רפואיים חמורים שמנעו ממנו להמשיך בעבודתו. ייחודיות המקרה הייתה העובדה שאי הכושר נוצר עוד לפני שהפך לתושב ישראל, מה שהוביל את הלקוח להאמין כי הוא אינו זכאי לקבלת קצבת נכות כללית מביטוח לאומי.
התוצאה:
- בתוך פחות מחודש, ב-6 ביוני 2024, אושרה התביעה.
- הלקוח קיבל קצבה חודשית בסך 4,175 ₪ לצמיתות.
- בנוסף, הועבר לו סכום רטרואקטיבי חד-פעמי של 53,404 ₪.
מוסר ההשכל: לעולם אל תוותרו על זכויותיכם. ליווי משפטי מקצועי יכול לעשות את ההבדל!
דיברטיקוליטיס – סיכום
דיברטיקוליטיס היא מחלה מאתגרת שמלווה לא פעם בפגיעה קשה באיכות החיים וביכולת התפקוד היומיומית. עם זאת, מערכת הביטוח הלאומי בישראל מספקת מגוון כלים וזכויות שמטרתן לתמוך בחולים ולהעניק להם סיוע כלכלי.
בעזרת ליווי מקצועי, תכנון נכון והצגת התיעוד הרפואי המתאים, ניתן להבטיח מימוש זכויות מלא, גם במקרים מורכבים.
אנו במשרד חדיד-הלד, מבינות את החשיבות של טיפול רגיש, מדויק ומסור. אם אתם או קרוביכם מתמודדים עם דיברטיקוליטיס וזקוקים לייעוץ משפטי, פנו אלינו ונשמח ללוות אתכם עד להשגת התוצאה המיטבית.
דברו איתנו – 077-804-3590