דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) היא מחלה כרונית אוטואימונית הגורמת לדלקות במפרקי האצבעות, המפרקים, הברכיים והכתפיים. במקרים חמורים משפיעה המחלה גם על איברים אחרים בגוף. אלה כמובן גורמים לכאבים וקושי בתפקוד יומיומי תקין שעלול לגרום לפגיעה ביכולת ההשתכרות של החולה. במאמר זה נבחן את הנושא ונרחיב על הזכויות המגיעות לחולים בדלקת מפרקים שגרונית באמצעות המוסד לביטוח לאומי.
תביעה להכרה בזכויות חולים בדלקת מפרקים שגרונית
במידה ואתם או מישהו מבני משפחתכם סובל מדלקת מפרקים שגרונית, חשוב להתייעץ עם עורך דין ביטוח לאומי ולבחון האם יש עילה להגשת תביעה למוסד לביטוח הלאומי. תביעה כזו תעזור לכם לממש את הזכויות המגיעות לכם או להם, כך שתוכלו לקבל סעדים שיעזרו לכם להתמודד עם המחלה כגון קצבת נכות כללית ו/או קצבת שירותים מיוחדים.
מה צריך כדי להגיש תביעה לביטוח הלאומי?
על מנת להגיש תביעה לביטוח הלאומי בגין דלקת מפרקים שגרונית יש לאסוף מסמכים המעידים על:
- חומרת המחלה – לכתב התביעה יש לצרף מסמכים המעידים על כל הטיפולים הרפואיים, הבדיקות, התרופות והאבחונים שעבר המבוטח מאז שאובחן במחלה ואף בחודשים שקדמו לאבחון. המסמכים האלה מסייעים לחברי הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי להבין כיצד המחלה באה לידי ביטוי ואיך היא משפיעה על ההתנהלות היומיומית של המבוטח. ככל שיש יותר מסמכים ויותר אסמכתאות רפואיות המעידות על חומרת המצב, כך גדל הסיכוי להיות זכאים להכרה בנכות בשיעור גבוה.
- השפעה על כושר העבודה – אנשים חולים לא יכולים לעבוד במשרה מלאה וככל שמחלתם חמורה יותר כך השפעתה על יכולתם להשתכר הולכת וגדלה. למעשה, ככל שהמבוטח יותר חולה, כך היכולת שלו להשתכר ולכלכל את התלויים בו יורדת. לכן, חברי הוועדה בוחנים גם את השפעת המחלה על כושר העבודה של המבוטח. חולים שאיבדו את כושר העבודה באופן חלקי או מלא יהיו זכאים לקבלת קצבת נכות כללית, בהתאם לדרגת אי כושר ההשתכרות שנקבעה.
- מסמכים נוספים – כגון העתקים של קבלות ותשלומים שנעשו טרם הגשת התביעה וסייעו למבוטח להתמודד עם מצבו הבריאותי. כך למשל, העסקת כח עזר או רכישת ציוד רפואי תואם יכולים להעיד גם על חומרת המחלה וגם על קשיים כלכליים להם גרמה המחלה. מסמך נוסף שחשוב לצרף לכתב התביעה הוא חוות דעת רפואית. מסמך זה מציג בפני חברי הוועדה הרפואית מה דעתו של רופא מומחה לגבי חומרת המחלה ויכולת ההשתכרות של המבוטח. במקרים רבים חוות הדעת הרפואית היא זו שמטה את הגף לטובתו של המבוטח.
דלקת מפרקים שגרונית וביטוח לאומי – תהליך הגשת התביעה
לאחר שנאספו כל המסמכים הנדרשים להגשת התביעה, הם מועברים אל פקיד התביעות של הביטוח הלאומי. הפקיד עובר על מסמכי התביעה ומוודא כי קיים קשר ישיר בין המחלה ובין השפעתה על התפקוד הכללי ועל יכולת ההשתכרות.
במידה והפקיד לא מצא קשר בין הדברים, תדחה התביעה והמבוטח לא יקבל סעד מהביטוח הלאומי. אך במידה והפקיד אישר את התביעה היא תועבר אל חברי הוועדה הרפואית שתזמן את המבוטח להתייצב בפניה ולהעיד על מצבו ( יתכן ויהיה צורך גם לבדוק אותו ).
פרק הזמן שעובר בין הגשת התביעה ועל קבלת הקצבה נמשך מספר חודשים כשהחלטת הוועדה הרפואית מתקבלת לאחר כ – 30 ימים באמצעות דואר ישראל.
התביעה אושרה! איזה זכויות והטבות מגיעות לחולי דלקת מפרקים שגרונית?
על מנת להיות זכאים לקצבה חודשית חברי הוועדה הרפואית מהי דרגת אי כושר השתכרות בעבודה. הדרגות נחלקות ל – 4 רמות 74%, 65%, 60% :ו-100%, כאשר דרגת אי כושר השתכרות הנמוכה מתחת ל – 50% אינה מזכה בקצבה כלל.
דרגת אי כושר | גובה הקצבה החודשית ( נכון לתאריך ה – 1.1.2024 ) |
דרגה מלאה (100% או 75%) | 4,291₪ |
דרגה חלקית בשיעור 74% | 2,925 ₪ |
דרגה חלקית בשיעור 65% | 2,636₪ |
דרגה חלקית בשיעור 60% | 2,476 ₪ |
במקרים מסוימים יכולה הוועדה הרפואית לאשר כי תשולם גם קצבת שירותים מיוחדים למבוטח המתקשה להתלבש, להתרחץ או זקוק להשגחה במשך שעות היום. עבור חולים כאלה יכולה הוועדה להעניק גם:
- תו נכה.
- התאמת הבית.
- העסקת כוח עזר.
- הטבות בתשלומי נסיעה בתחבורה ציבורית.
- הנחה במיסים.
- ועוד.
ערעור על החלטת הוועדה הרפואית
במקרים בהם תביעת המבוטל נדחית או שנקבעו אחוזי נכות בשיעור נמוך, קיימת אפשרות להגיש ערעור בפני הוועדה המחוזית. את הערעור יש להגיש תוך 60 ימים מיום קבלת ההודעה על ההחלטה. במידה וחברי הוועדה המחוזית החליטו כי חלה הרעה בפיצוי שנקבע על ידי הוועדה הרפואית, הם ישאירו את שיעור הנכות על כנו על מנת שלא לגרום להרעה במימוש זכויותיו של המבוטח. איך מגישים ערעור על החלטת הועדה הרפואית >>>
טיפ זהב! בתביעות רבות מול הביטוח הלאומי, תפקידו של עורך הדין אינו מסתכם בייצוג משפטי בלבד, אלא כולל גם הכוונה והדרכה בנוגע להתנהלות בפני הוועדה הרפואית. יש הסבורים כי הדרכה כזו היא מעין "משחק" או ניסיון להטעות את הוועדה, אך ההיפך הוא הנכון. הכוונה מקצועית מאפשרת לתובע להציג באופן מדויק ומלא את מצבו הרפואי, ובכך למקסם את שיעור הנכות שנקבע לו ולקבל קצבת נכות התואמת את זכויותיו. |
אנחנו כאן בשבילך
עורכות הדין רחל חדיד ועינב הלד הינן עורכות דין וותיקות, בעלות ניסיון רב של כשני עשורים בייצוג מבוטחים התובעים את הביטוח הלאומי ואת חברות הביטוח. בזכות הידע המיוחד שצברו עם הנשים יש להן את היכולת המקצועית לכוון ולנתב את התנהלות התביעה כך שתסתיים בהצלחה ועל הצד הטוב ביותר.
לאורך כל הדרך יעניקו לכם עורכות הדין רחל חדד ועינב הלד יחס אישי וליווי מקצועי צמוד שיעניק לכם שקט ושלווה.
לפרטים נוספים על שירותי המשרד צרו קשר 077-804-3590.
משרד עורכי דין ביטוח לאומי
חדיד - הלד
- תביעות ביטוח לאומי
- תביעות ביטוח
- אובדן כושר עבודה
- תביעות סיעוד
- תביעות נזקי גוף

