דלקת חוליות מקשחת היא מחלה דלקתית כרונית הפוגעת בכ-0.5% עד 2% מהאוכלוסייה, בעיקר בגברים צעירים בגילאי 20–40. המחלה, שמתחילה לעיתים בכאבים ונוקשות בעמוד השדרה התחתון, עלולה להתקדם ולגרום לפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי ואף לאובדן כושר עבודה. אנו, כעורכות דין המתמחות בזכויות חולים בביטוח הלאומי, מבינות את החשיבות של מימוש הזכויות המגיעות למתמודדים עם מחלה זו.לכן, נסביר על האפשרויות העומדות לרשותכם וכיצד נוכל לעזור לכם.
מהי דלקת חוליות מקשחת?
דלקת חוליות מקשחת (Ankylosing Spondylitis) היא מחלה כרונית ודלקתית הפוגעת בעמוד השדרה והמפרקים הסמוכים אליו, אך עשויה להשפיע גם על איברים נוספים בגוף.
המחלה באה לידי ביטוי בכאבים כרוניים, נוקשות של המפרקים ובמקרים מסוימים גם בהגבלת תנועה חמורה. הדלקת מתפתחת בדרך כלל בקרב אנשים צעירים, בגילאי 20 עד 40, והיא עלולה להוביל לפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי וביכולת לעבוד.
מימוש זכויות בביטוח לאומי לחולי דלקת חוליות מקשחת
חולי דלקת חוליות מקשחת עשויים להיות זכאים לזכויות שונות בביטוח הלאומי, בהתאם להשפעת המחלה על מצבם הרפואי, כושר העבודה ותפקודם היומיומי.
הגשת תביעה במוסד לביטוח הלאומי יכולה להוביל לקבל זכאות לאחד או יותר מהסעדים הבאים:
- קצבת נכות כללית – חולי דלקת חוליות מקשחת שנפגע כושר השתכרותם ב-50% לפחות, עשויים להיות זכאים לקצבת נכות כללית. לשם כך עליהם להתייצב בפני חברי הוועדה הרפואית ולקבל הכרה במחלה ובשיעור אחוזי הנכות. אלה נקבעים בהתאם לחומרת המחלה ולמגבלות שהיא יוצרת על ההתנהלות היומיומית של התובע.
- קצבת נכות מעבודה – באם המחלה נגרמה או הוחמרה כתוצאה מתנאי עבודה מסוימים ( לדוגמה, עבודה פיזית מאומצת או תנאים סביבתיים מזיקים ), ניתן להגיש תביעת נכות מעבודה. במקרה זה, יהיה צורך להוכיח קשר סיבתי בין תנאי העבודה לבין התפתחות המחלה. בדומה לקצבת נכות כללית, גם במקרה זה יתייצב החולה בפני הוועדה הרפואית שתעניק לו זכאות.
- זכויות רפואיות נוספות – במקרים מסוימים יכולה הוועדה הרפואית לקבוע כי החולה זכאי לקבל שירותים מיוחדים (שר"מ) כגון שעות טיפול בבית, סיוע ברכישת ציוד עזר, מימון תרופות ועוד. הטבות נוספות הן פטור ממס הכנסה לחולים שקיבלו מעל 90% נכות רפואית, תג נכה וכו'.
תהליך הגשת התביעה לביטוח הלאומי
הגשת תביעה מתחילה באיסוף מסמכים רפואיים המעידים על האבחנה, חומרת המחלה והשפעתה על התפקוד היומיומי. המסמכים שמומלץ לצרף לכתב התביעה הם: אבחנה רפואית מרופא מומחה, צילומי הדמיה כגון MRI או צילומי רנטגן המוכיחים כי קיימים שינויים בעמוד השדרה. בנוסף מומלץ לצרף גם מסמכים המעידים על ירידה בהכנסות וקבלות על הוצאות הכרוכות בטיפול במחלה.
לאחר שהוגשו מסמכי התביעה ופקיד התביעות של הביטוח הלאומי אישר כי קיים יחס ישיר בין הליקוי הרפואי ובין המחלה, מועברת התביעה אל הוועדה הרפואית. חברי הוועדה יבחנו את המסמכים במידת הצורך גם יבצעו בדיקה גופנית לחולה על מנת להחליט מה יהיה שיעור אחוזי הנכות שיקבעו עבורו.
✨טיפ הזהב✨ בתביעות רבות מול הביטוח הלאומי, תפקידו של עורך הדין אינו מסתכם בייצוג משפטי בלבד, אלא כולל גם הכוונה והדרכה בנוגע להתנהלות בפני הוועדה הרפואית. יש הסבורים כי הדרכה כזו היא מעין "משחק" או ניסיון להטעות את הוועדה, אך ההיפך הוא הנכון. הכוונה מקצועית מאפשרת לתובע להציג באופן מדויק ומלא את מצבו הרפואי, ובכך למקסם את שיעור הנכות שנקבע לו ולקבל קצבת נכות התואמת את זכויותיו. |
קצבה חודשית לחולי דלקת חוליות מקשחת
חברי הוועדה הרפואית יקבעו מה תהיה דרגת אי כושר ההשתכרות של החולה ומה יהיה שיעור אחוזי הנכות שלו:
- דרגת אי כושר השתכרות – סעיף זה מתייחס ליכולת של החולה להשתכר ולפרנס את משפחתו. ישנן 4 דרגות של אי כושר השתכרות 74%, 65%, 60% :ו-100% ( דרגה הנמוכה מתחת ל – 50% אינה מזכה בקצבה ).
- שיעור אחוזי נכות – בהתאם לדרגת אי כושר השתכרות ובהתאם לספר הליקויים של הביטוח הלאומי יקבעו שיעורי נכות עבור החולה. בהתאם לשיעור הנכות יהיה זכאי החולה לקצבה חודשית והטבות נוספות:
דרגת אי כושר | גובה הקצבה החודשית |
דרגה מלאה (100% או 75%) | 4,291₪ |
דרגה חלקית בשיעור 74% | 2,925 ₪ |
דרגה חלקית בשיעור 65% | 2,636₪ |
דרגה חלקית בשיעור 60% | 2,476 ₪ |
תוך כמה זמן מקבלים תשובה מביטוח לאומי?
לאחר הגשת תביעה להכרה בנכות נפשית עקב דלקת חוליות מקשחת, נדרש להמתין מספר חודשים עד לקביעת מועד לוועדה הרפואית.
משך ההמתנה עשוי להימשך עד חצי שנה מרגע הגשת התביעה, ולאחר מכן נשלחת החלטת הוועדה בתוך 45 ימים, בדרך כלל באמצעות דואר ישראל.
במקרה של אי הסכמה עם החלטת הוועדה, ניתן להגיש ערעור בתוך 60 ימים ממועד קבלת ההודעה. מומלץ לצרף לכתב הערעור מסמכים חדשים המעידים על שינוי במצב הבריאותי ובחוסר היכולת לתפקד ולעבוד.
מדוע חשוב לפנות לעורך דין ביטוח לאומי?
התמודדות עם ביטוח לאומי עשויה להיות מורכבת, במיוחד במקרים של מחלות כרוניות כמו דלקת חוליות מקשחת. עורך דיו ביטוח לאומי יכול לסייע באיסוף המסמכים, בהכנת התביעה ובייצוג מול הוועדה הרפואית על מנת להבטיח לחולה שיקבל את מלוא הזכויות המגיעות לו.
דלקת חוליות מקשחת – סיכום
כעורכות דין וותיקות ובעלת ניסיון רב בהגשת תביעות נגד המוסד לביטוח לאומי, אנו מכירות היטב את החוקים והתקנות על פי הם מתקבלות החלטות בוועדות הרפואיות.
אם אתם מתמודדים עם דלקת חוליות מקשחת ואתם חווים קשיים בכל הקשור לתפקוד יום יומי תקין ושוקלים להגיש תביעת נכות, אל תהססו לפנות אלינו.
במשרדנו תוכלו ליהנות מייעוץ ראשוני ללא התחייבות במהלכו נבחן לעומק את פרטי המקרה ונחליט מה סיכויי התביעה להצליח. אנחנו כאן כדי לעזור לכם לקבל את ההכרה והתמיכה המגיעות לכם.
לפרטים נוספים על מימוש זכויות לחולי דלקת חוליות מקשחת, צרו קשר עם משרדנו 077-804-3590
שאלות ותשובות